Üres lakásból képvisel milliókat Fásy Ádám

2010.03.04. 18:10 Módosítva: 2010.03.04. 18:31
Egy belvárosi lakásban üzemelő párt miniszterelnök-jelöltje lett Fásy Ádám. Az eddig ismeretlen, tagjainak amerikai bankkártyát ajánló Vállalkozók Szövetsége a mulatós zene magyarországi gurujának népszerűségében látott fantáziát. Fásy új szerepkörében rögtön nagy interjút adott Hajdú Péter Frizbi című műsorának, amely az interjú műsorba kerüléséig le is tiltotta az 2010-es kampány új szereplőjét a nyilatkozatoktól.
Fásy Ádám
Fásy Ádám

Fásy Ádám mulatós műsorának, a Zeneexpressnek helyt adó ATV-nek jelentette be, hogy miniszterelnök-jelölti felkérést kapott a Vállalkozók Szövetsége nevű politikai szervezettől. A zenész-politikus ugyan azt hangoztatta, hogy még gondolkodik az ajánlaton, de rögtön programgondolatokkal is előállt: a munkanélküliség megszüntetését, a korrupció visszaszorítását és a biogazdálkodás bevezetését tűzte ki fő céljául, és leszögezte, hogy ő negyven évet adna annak, aki korrupcióba keveredik.

A friss megbízatásról még aznap interjút is adott Hajdú Péternek, ahol már miniszterjelölteket is megnevezett. Fásy az igazságügyi posztra például Pákh Imre műkereskedőt választaná maga mellé. (Fásy és Pákh mindketten tagjai az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. igazgatóságának. A céget tavaly nyáron kommandós akcióval szállta meg a rendőrség, mert illegális őssejtkezeléssel gyanúsította az IRM-et.)

Az őt felkérő pártról azonban nem sokat árult el, és a nyilvános adatokból sem hámozható ki sokkal több információ, minthogy a párt januárban valóban hivatalosan is bejelentkezett az Országos Választási Bizottságánál a választáson résztvevő politikai szervezetek közé. A pártnak van saját honlapja, és blogja, de az ott szereplő írásokból még a pártelnök neve sem tudható meg, csak egy két hónapja közzétett ötpillérű program jelzik a korteskedés szándékát. A párt internetes dokumentumaiból az viszont egyértelműen látszik, hogy a Vállalkozók Szövetsége az amerikai Galaxy Card terjesztését nagyon fontos célnak tartja.

Az OVB-nél megadott V. kerületi épületben kerestük a pártközpontot. Miután egy lakó segítségével sikerült bejutni a házba, kiderült, hogy a Vállalkozók Szövetségének helyet adó lakásban nincs senki.

Az V. kerületi pártközpont
Az V. kerületi pártközpont

Végül telefonon sikerült elérnünk a párt elnökét, Baldauf Aladárt, aki az általunk pártközpontnak vizionált lakásról azt mondta, hogy az csak a székhely, és bár beültethetnének oda valakit, inkább minden energiájukat a kopogtató cédulák összegyűjtésére összpontosítják.

Baldauf a Fásy Ádám miniszterelnök-jelöltségét firtató kérdésre azt mondta, hogy a mulatós zenei ipar sokoldalú arcára azért esett a választása, mert rendkívül népszerű az átlagemberek körében. "Ő képes megtestesíteni azt az egységet, amit a VSZ az 1,3 millió vállalkozó és a sok millió nehéz körülmények között élő átlagpolgár között szeretne megteremteni".

Fásy Ádám mellett – akiről a pártelnök elárulta, hogy a KISOSZ vendéglátó ipari tagozatának alelnöke, valamint, hogy már a rendszerváltás előtt is szállodaigazgató volt – olyan sztárok indulnak még, mint Marjai Judit, fotós, Tasnádi Péter volt felesége, Koroknai Géza színész, Orbán Sándor a Defekt Duoból, és Fekete Gyula, más néven Szaxi-Maxi, a Hungária együttes volt szaxofonosa. Az elnök ezen kívül megemlítette még a Rádiókabaré Kató nénijét, azaz Ihos Józsefet, aki ugyan nem indul képviselői székért, azonban támogatja a pártot, sőt az is lehet, hogy ő lesz a szövetség kampányarca.

Baldauf a kései rajt ellenére is töretlenül bízik abban, hogy sikerül az országos lista felállítása. A VSZ ugyan csak a minimumra törekszik, ezért azt nem is tervezi, hogy mind a 176 egyéni választókörzetben jelöltet indítsanak.

iroda451

Részletes programjukat a honlapon egyelőre nem lehet megtalálni. A pártelnök azt mondta, majd csak március végén rakják azt ki, hogy a Fidesz ne lophasson ötletet tőlük. Annyit azért elmondott, hogy a fő céljuk a gazdaság felpörgetése. Az aktív munkavállalók számának ötven százalékos bővülése mellett a keresetek emelkedésével szeretnék növelni az ország vásárlóerejét. Az egyik legfontosabb fegyverük ebben a harcban az úgynevezett háromszor tízes adórendszer: 10 százalék jövedelemadó, 10 százalék tb, 10 százalék nyugdíjjárulék.

A webshop áruházat működtető Galaxy-ról, amelynek linkjei lépten-nyomon megjelennek a VSZ netes oldalain, Baldauf azt mondta, hogy nem kuncsaftszerzési szándékkal keveredett a párt anyagai közé, hanem azért, mert a szövetségnek olyan szerződése van az amerikai céggel, amely tagoknak megengedi a szolgáltatások használatát.