Vígasztalja a párt az MDF-es bakiparádé szereplőit

2010.02.24. 14:36 Módosítva: 2010.02.24. 14:36
Levetette a youtube-ról az MDF a két nap alatt netes slágerré vált képviselőjelölti videómixet. Somogyi Zoltán kampányfőnök körlevélben vigasztalta az összeállításban kigúnyolt fórumosokat és jelölttársaikat, hogy a cinizmus visszaüt a készítőkre, és az internetes közösségekben máris az őszinte politikusi megnyilvánulásokkal kapcsolatos rosszindulat ellen fordult a hangulat.

Vasárnap tették fel CivilKontroll néven a youtube-re azt a tízperces videót, amelyet az MDF hivatalos képviselőjelölti bemutatkozó anyagaiból vágtak össze. A youtube-ról száműzött anyag az indavideón megtekinthető:

Az eredeti felvételek a múlt héten jelentek meg az MDF honlapján. Ezekben egyenháttér előtt mintegy nyolcvan jelölt és a munkatárs vall nézeteiről és önmagáról. A kampányvideók külföldről vett recept szerint rendezetlenségükkel a spontaneitást hangsúlyozták, érzékelhető, hogy a megszólalók nem kaptak instrukciókat mondandójuk tálalásához. A koncepció része volt az is, hogy az anyagokat nem kozmetikázták, a bakik, hibák is a közzétett felvételekben maradtak.

A videók kínos pillanataira koncentráló, CivilKontroll név alatt megjelenő válogatásvideó néhány nap alatt bejárta a magyar internetet, és több tízezres nézettséget produkált a megosztókon. A kigyűjtés és a vágás természetesen nem az eredeti koncepció komolyságát erősítette, az MDF ezért szerzői jogi hivatkozással szerdára le is vetette a youtube-ról.

Az Index információi szerint a videók készítéséért felelős kampányfőnök, Somogyi Zoltán körlevélben magyarázta a jelölteknek és a párttagoknak, hogy a „rosszindulatú” összeállítás népszerűsége ellenére nem olyan rossz a helyzet. Somogyi elismerte, hogy „az internetes közönség körében rövid idő alatt futótűzként” terjedt „a sok-sok konzervatív állásfoglalásból gúnyt űző” CivilKontroll anyaga, de vigasztalásul azt is hozzátette, hogy a „viccesnek szánt 10 perces »összeállítás« visszaüt, a készítőiről állít ki bizonyítványt, ahogyan ezt egyre több webes visszajelzés is igazolja fórumokon, blogokon”.

Somogyi szerint a brit Konzervatív Párt hasonló videófala is pontosan attól vált hitelessé, emberivé és valóságossá, hogy nem színészek, nem profi szereplők, hanem valódi jelöltek, valódi támogatók osztották meg nézeteiket, véleményüket a nagy nyilvánossággal. Az MDF programja, politikája pontosan az ellen a cinizmusra, üres gúnyolódásra épülő politika ellen küzd, amelynek jegyében ez a videó született, üzente a jelölteknek a kampányfőnök.

Somogyi bátorító szavai ellenére a stáb számára is nyilvánvalóvá vált, hogy több videót mégiscsak módosítani kell az MDF-es honalapon is. Szerdára visszavonták például Rakitovszki Tamás Lajos filmjét, de a válogatásvideón mondja: „Ismert személy vagyok a 14-es számú választókörzetben. Az előző választáson is indultam, akkor is jelölt voltam.” Rakitovszki azt viszont nem mondta el, hogy az előző választáson azon kevesek közé tartozott, akiknek nem sikerült összeszedni az induláshoz szükséges mennyiségű kopogtatócédulát.

Visszavonták a nemrég leváltott, majd visszahelyezett budapesti elnök, Lévai Zoltán videóját is, aki a gyors változások miatt még egy korábbi állapotnak megfelelően arról beszélt, hogy Budapest 14. választókörzetében, Zuglóban indul, közben azonban már Csepelre helyezték. Fent maradt viszont a Karsai Miklósról készült felvétel, amelyben a jelölt támogatást kér a 30-as csepeli körzetben való induláshoz, jóllehet, az már Lévai területe.