Visszaszavazták a vécézés alatt ejtett jelöltet

2010.02.04. 14:44 Módosítva: 2010.02.04. 18:19
Katasztrofális napok járnak az MDF és az SZDSZ közötti szövetségre: a szabad demokraták főtárgyalóját, az egyezkedés motorját Mesterházy Ernőt előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség, a végeken pedig nyírják egymást a két párt pozícióharcra kényszerített emberei.

Erős érvet kaptak a kezükbe a Demokrata Fórum SZDSZ-szkeptikusai: a BKV ügyeit vizsgáló rendőrségi nyomozás eljutott a szabad demokraták legfontosabb háttéremberéig. Szerdán előzetes letartóztatásba helyezték Mesterházy Ernőt, aki a városházán korábban Demszky Gábor főtanácsadója volt, decembertől viszont a két párt választási együttműködési megállapodását próbálta tető alá hozni, és patronálta Retkes Attila pártelnököt.

A hivatalos álláspont szerint a letartóztatás nem okoz fennakadásokat, hiszen az egyezkedések a két pártelnök között folytak, Mesterházy személyesen csak két tárgyalási fordulón vett részt. Forrásaink szerint azonban az MDF-központban Retkest mindvégig súlytalannak tartották, és a valódi „ellenfelet” Mesterházyban látták.

A szerdán komoly zavart keltett mindkét oldalon, hogy a milliárdos üzletember hírében álló Mesterházy már a kampány kezdetén kiesett a keretből. A váratlan hatósági intézkedésnek a kellemetlen meglepetésen túl hosszabb távú hatásai is lehetnek, hiszen a hírek szerint mindkét oldalon legfőképp tőle várták a választási szövetség financiális gondjainak megoldását, az MDF vezetése pedig lényegében ennek reményében ment bele a belső és külső nyilvánosság előtt is nehezen kommunikálható házasságba. A pénzügyek mellett Mesterházynak a liberális jelöltek kiválasztására is nagy hatása volt.

A két párt szövetségbe tömörítése már több áldozattal járt ahhoz, hogy MDF vezetése Mesterházy előzetesbe helyezése miatt visszakozzon a megállapodástól, az ügy azonban mindenképp felerősítheti a belső ellenzék hangját. A kritikusok joggal vethetik az elnökség szemére, hogy a kezdeti ígéretek ellenére mégis olyan fővárosi politikusokhoz kötötte a párt szekerét, akik nemcsak részesei voltak a Gyurcsány-kormány alatt regnáló MSZP-SZDSZ koalíciónak, hanem büntetőjogi felelősségük is felmerülhet a ciklus alatt levezényelt ügyekben.

A két párt összeboronálása eddig sem ment simán. A fővárosban több helyen még mindig rendezetlen, hogy melyik párt kapjon egyes választókerületet, és a személyek kiválasztásában is zavarok vannak, jóllehet hamarosan már a kopogtatócédula-gyűjtés ideje kezdődik. A két párt tagjai a pozícióharcokban egyet biztosan eldöntöttek: nem blamálják magukat azzal, hogy a másik félnek segítsenek szelvényeket szerezni.

A Csongrád megyei választmány szerda este egyetlen ellenszavazattal újra egyéni képviselőjelöltté választotta Mészáros Tamást, a párt megyei alelnökét, aki a megyében az SZDSZ-es kiegyezés legfőbb ellenzőjének számít. A helyi pártválasztmány kinyilvánította, hogy a megyében nem kívánnak társulni az SZDSZ-szel. Mészárost a szombati országos választmány ülésén vetette le a jelöltségről egy hirtelen szavazással Makay Zsolt választmányi elnök, miközben Mészáros WC-re ment. Makay szerdán személyesen utazott le a megyébe, hogy meggyőzze a választmány tagjait, de hiába. Információink szerint a sikertelen győzködés után a választmányi elnök figyelmeztette a régi-új jelöltet, ne bízzon benne, hogy magasabb fórumon jóvá fogják hagyni a helyiek döntését.

Az MDF-esek Győr-Moson-Sopron megyében sem voltak hajlandóak helyet szorítani a szabad demokratáknak, pedig azok kész névsorral mentek tárgyalni. Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei elnöke csütörtökön jelentette be, hogy volt találkozó a fórumosokkal, de nem volt eredményes.

A letartóztatás egyetlen pozitívuma az MDF számára az lehet, hogy megerősítheti pozícióját az SZDSZ-szel szemben, és elfogadtathatja partnerével, hogy mondjon le arról a szándékáról, hogy saját jelöltet állít a fővárosi lista élére. Simonyi András volt washingtoni nagykövet visszalépése óta ugyanis a liberálisok nem tudtak olyan személlyel előállni, akit az MDF elfogadhatónak tartott volna. Dávid Ibolyáék most azt szeretnék elérni, hogy miniszterelnök-jelöltjük, Bokros Lajos kerüljön a listavezetői helyre is, mert a szavazólapokon így látható lenne az ő neve is.

MDF-SZDSZ együttműködés Zalában

Közös listát állít az MDF és az SZDSZ Zala megyében, ahol három jelöltet a demokrata fórum, kettőt a szabad demokraták indítanak, jelentették be a két párt megyei elnökei csütörtökön Zalaegerszegen.

A megállapodás alapján az MDF a zalai választókörzetek közül Zalaegerszegen, Keszthelyen és Lentiben indít saját jelöltet, míg Nagykanizsán és Zalaszentgróton az SZDSZ javaslata alapján neveznek meg jelöltet. A két párt egyéni jelöltjei mind az öt zalai választókerületből négyben az MDF nevén szerepelnek, egyedül Nagykanizsán lesz közös MDF-SZDSZ jelölt. A közös lista szintén az MDF nevét viseli. (MTI)