Gyurcsány Ferenc előbújt

DeDi-elemzés 6.

2010.03.05. 07:39 Módosítva: 2010.03.05. 07:41
A Demokrácia és Dilemma Intézet a kampány hatodik hetében rámutat arra, hogy a Kövér László a Jobbik színre lépése óta már nem tud olyan jóízűen kommunistázni, mint régen, az MSZP pedig olyat tett, mint hosszú évek óta sohasem.

Másfél hét van még a nemzeti ünnepig, de a pártok már március 15-re gyúrnak. A három, a parlamentbe jutásra legesélyesebb párt közül a Jobbik járt a legjobban, állapította meg a Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDi) a kampány hatodik hetében.

Az eredeti elképzelések szerint a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is délután 3-kor tartotta volna meg nagygyűlését, méghozzá mindannyian a Belvárosban, egy néhány száz méter sugarú körben. Térben a Fidesz tért ki, mint fogalmaztak, a két szélsőséges párt elől, időben pedig az MSZP, a Jobbik viszont térben és időben is maradt ott, ahová eredetileg is bejelentkeztek.

Nagykoalíciózik a Jobbik

De ez nem minden: a szocialisták ugyanis szó nélkül hagyták, hogy Szijjártó a Jobbikkal együtt az MSZP-t is leszélsőségesezte, sőt, Nyakó István olyan kijelentésre ragadtatta magát a Fidesszel kapcsolatban, amilyenre a kutatóintézetünk nem emlékszik: a döntést fairnek és előzékenynek nevezte.

Az engedékeny hangnem mindenképpen figyelemreméltó. Netán a második fordulós, a Jobbik egyéni választókerületi győzelmeit megakadályozó visszalépéseknek akarnak megágyazni a szocialisták? Mesterházy ezt a héten határozottan cáfolta, de hát annyi mindent cáfoltak már, aztán mégsem úgy lett. „Nagykoalíciós összeborulásról” azért feltételezhetően nincs szó, ahogy Pörzse Sándor reagált a két nagypárt döntésére – már amennyiben az MSZP-t nagypártnak lehet nevezni.

A Jobbik minden erejével azon van, hogy összemossa az MSZP-t és a Fideszt. Nagyjából úgy, mint Dávid Ibolya a 2004-es EP-választás előtt, amikor a nevezetes hetven–harminc-kampány az európai parlamentbe röpítette az MDF-et. (A 70:30-ozást Dávid Ibolya vezette be, ez szerinte az állami beruházások túlszámlázását jelentette, az MDF elnöke szerint a Fidesz és az MSZP mögött álló keresztapák ilyen arányban osztoznak a bevételeken.)

Mit tud Vona a Margit hídról?

Mostanában Vona Gábor és jobbikos társai nyilatkoznak hasonlókat. „Miért nem kérdezte meg senki [Szijjártó Pétertől], hogy van-e valamilyen politikai korrupció a Margit híd felújítása kapcsán?” – mondta például a Ma Reggelben a pártelnök. Nem lehet tudni, mi történik még a választásokig hátralévő néhány hétben, de hirtelen nagy lett a mesélőkedv az elmúlt évek dolgairól. Főpolgármesteri tanácsadó, valamint több fővárosi politikus ül börtönben, még többeket pedig börtön fenyeget, a sorozatos őrizetbe vételek meghozták sokak kedvét a leleplezésre.

vona

Ha már börtön: a Jobbik bicskei elnökét a Budaházy-ügyben lőszerrel való visszaéléssel gyanúsították meg. Rihó Krisztián elvezetése óta újabb közvélemény-kutatás ugyan nem készült, de az ilyen ügyek aligha elegendőek a Jobbik népszerűségének csökkenésére. Egyrészt jól beleillik a párt rendszertagadó imázsába, másrészt az elmúlt évek nem erősítették az efféle gyanúsítások hitelét, elég csak Draskovics Tibor volt igazságügyi és rendészeti miniszter kínos videóbemutatójára gondolnunk, amikor, mint később kiderült, apolitikus bonyhádi diákokat vádolt meg a Magyarok Nyilaival való kapcsolattartással.

Kövér sem a régi

A Fidesz ezen a héten is kerülte a konkrétumokat, bár kampányuk hivatalosan csak március 15-én indul, és ekkor mutatják be várhatóan a programjukat is. Az más kérdés, hogy politikusaik már nagyban járják az országot, Tarlós István pedig a fővárost vette a nyakába.

Kövér László lakossági fóruma után sem lehetett érezni, miért tekinti őt bárki radikálisnak – már a Népszava sem kísérő őt rendezvényről rendezvényre –, az elmúlt hetek trendjének megfelelően Vonáékat sokkal jobban támadta a szocialistáknál. A Fidesz nem teheti meg, hogy eldugja őt a kampányban, nehogy kiforgassák a szavait, vagy ő szólja el magát, Varga Mihályokkal ugyanis nem lehet a Jobbik és a Fidesz között hezitáló tömeget a Fidesz mellé terelni.

kover laszlo

Gyurcsány a visszatéréséért kampányol

Most először fordult elő a kampányban, hogy Gyurcsány Ferenc nem kizárólag az aktivistáknak és párttagoknak meghirdetett szűk körben segít be Mesterházy Attilának, hanem egy nyilvánosan meghirdetett fórumon is. De valóban Mesterházynak kampányol? Vagy a választás utáni visszatérésre készül, hogy megvalósuljon az álma, és Orbán Viktor csakugyan „minden hétfő reggel átkozza a pillanatot”, amikor tudatosul benne, hogy kik állnak vele szemben. Hihetünk Molnár Lajos volt egészségügyi miniszternek, aki most megjelent könyvében idézte a volt miniszterelnököt: „Hát te se érted, hogy semmi más nem akarok lenni, csak Magyarország miniszterelnöke?” (Na, nem mintha valaha az életben is lenne eséyle az elmúlt hat év után.)

Gyurcsány országjárása talán már nem is MSZP-kampány, hanem az ő személyes kampánya a Mesterházy, valamint a miniszterelnök-jelölt személyében izzadtságszagúan kiegyező Lendvai–Kiss–Szekeres utáni időkre. Ezt látszik igazolni, hogy Mesterházy Attila neve a másfél órás fórumon egyetlen egyszer sem hangzott el. És emlékezhetünk: Gyurcsány még sportminiszter korában országjárással alapozta meg későbbi pártbeli népszerűségét.

Gyurcsány veszélyes ellenfele a választások után pártelnöki ambíciókat dédelgető szocialista politikusoknak. Bizonyítja ezt Szili Katalin nyilatkozata, aki Gyurcsányt akarta kényelmetlen helyzetbe hozni azzal a nyilatkozatával, hogy színvallásra késztette a volt miniszterelnököt: „Ha valaki azt mondja, hogy áruló követte el, akkor legyen bátorságunk azt is kimondani, hogy ki volt az, mikor és miért tette”. Az álmoskönyvek szerint választási kampányban belső frontot nyitni életveszélyes.

05

Ha azt írtuk, hogy a bicskei jobbikos gyanúsítása nem oszt, nem szoroz a Jobbik népszerűségének, akkor azt kell mondanunk: hiába derült ki, hogy a Magyarok Nyilai Lendvai Ildikót is Csintalan Sándorhoz hasonlóan akarták helybenhagyni, ez sem növeli a szocialisták népszerűségét. Az viszont figyelemre méltó, hogy a Lendvai elleni merénylet-gondolatkísérlet hírét az a Fidesz-közeli Magyar Nemzet hozta, méghozzá kellő komolysággal, amely néhány hónapja még nem nagyon hitt a szocialista politikusok elleni merényletkísérletekben.

MDF, LMP: gondok lehetnek

Egyre inkább úgy tűnik, hogy életveszélyes helyzetben van az MDF és az LMP.

Az MDF közleményben ismerte el, hogy még Budapesten, ahol pedig a párt a legerősebb, is nehézségekbe ütközik az ajánlószelvények összegyűjtése, az LMP pedig sajtóeseményt csinált abból, hogy első jelöltje leadta az ajánlószelvényeit. A csütörtök esti helyzetkép szerint az MDF 22, az LMP három jelöltje indulhat a választáson. A Torgyán-Kisgazda koalíciónál ugyanez a szám kettő, vagyis az outsider párt jelenleg összevethető a parlamentbe készülő új erővel.

Pedig ha az MDF-nek és az LMP-nek sikerülne (közel) húsz területi listát állítania, és közel az összes választókerületben indulnának jelöltjeik, akkor most, az MSZP agóniája és az SZDSZ megszűnése miatt nagy esélyük lenne az ötszázalékos küszöb átlépésére.