Vona Gábor vezeti a Jobbik frakcióját

2010.04.29. 14:46 Módosítva: 2010.04.29. 15:08
A Jobbik elnöke kitart elképzelése mellett: gárdamellényben fog megjelenni a parlament alakuló ülésén. Vonának összesen öt helyettese lesz a frakcióban.

Vona Gábort választotta frakcióvezetőjévé másfél napos soproni tanácskozásán a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja, derült ki az alakuló ülés után.

Általános helyettese Hegedűs Tamás lesz. További négy frakcióvezető-helyettest is választottak: a brüsszeli mandátumáról lemondó, parlamenti alelnökké is jelölni kívánt Balczó Zoltánt, Gyöngyösi Mártont, a gazdaságpolitikai kabinet tagját, elnöki tanácsadót, Pősze Lajos szakpolitikai igazgatót és Szabó Gábor választmányi elnököt, kampányfőnököt. A frakcióigazgató Staudt Gábor, a párt jogi kabinetjének vezetője lesz; ők együtt alkotják a képviselőcsoport elnökségét.

Az európai parlamenti mandátumáról lemondó Balczó Zoltán helyét Kovács Béla, a Jobbik külügyi bizottságának vezetője foglalhatja el.

A pártelnök-frakcióvezető közlése szerint a frakció tagjai megerősítették január 16-án a Szent Koronára tett esküjüket, valamint esküokmányt írtak alá, amelyben egyebek között vállalták: ha a Jobbik országos elnöksége kétharmados szavazati aránnyal úgy dönt, hogy alkalmasságát, hitelességét vesztette a képviselő, akkor az visszaadja mandátumát.

"Továbbra is vállalom, hogy ott gárdamellényben fogok megjelenni" - válaszolta Vona Gábor arra a kérdésre, vesznek-e fel valamilyen egyenöltözetet a képviselőcsoport tagjai az új törvényhozás alakuló ülésén, de mint mondta, "nem készülünk semmiféle köpenyviselésre".