Vona Gábort a Fidesz-féle számonkérés izgatja

2010.04.26. 16:48
Megszólalásra késztette Vona Gábort, a Jobbik elnökét Orbán Viktor hétfő délelőtti nemzetközi sajtótájékoztatója. Az Orbán-beszédből hiányolta a konkrétumokat, ugyanakkor a Jobbikot illetően ő maga is kevés konkrétumot mondott. Annyi azért kiderült terveiből, hogy már az idén bevezettetné a kettős állampolgárságot, és Trianon emléknapját nemzeti emléknappá nyilváníttatná.

„Megszólalásra késztetett Orbán Viktor beszéde. Találtunk benne a Jobbik szempontjából ijesztő, elgondolkodtató és bíztató dolgokat egyaránt. A szokásos orbáni retorikát hallhattuk, ami kemény szavakat tartalmaz, de bátortalan a cselekvések terén, és nélkülözi a konkrétumokat” – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint Orbán Viktor beszédében a Jobbik változást ígérő programpontjai köszöntek vissza, és ezzel a Fidesz-vezér beismerte, hogy az elmúlt húsz év zsákutca volt. Vona ugyanakkor úgy véli, hogy az új irányt tekintve a Fidesz sötétben tapogatózik. „Semmilyen konkrétumot nem mondott a számonkérésekről, a magyar alkotmányról, az adósságkezelésről, és az ország nemzetközi kapcsolatainak újragondolásáról” – mondta a pártelnök.

A Jobbik elnöke a Nemzeti Kávéházban beszélt (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Elmondta, hogy a Jobbik azt szorgalmazza majd az Országgyűlésben, hogy a trianoni emléknapot, június negyedikét még június negyedike előtt nemzeti emléknappá nyilvánítsák. A másik, sietős törvényjavaslatuk pedig az lesz, hogy augusztus huszadika előtt a parlament iktassa törvénybe a határontúli magyarok kettős állampolgárságát.

Vona Gábor kritizálta a konkrétumok hiánya miatt Orbán Viktort, azonban sajtótájékoztatóján kevés konkrétumot mondott a Jobbik jövőbeni terveiről. Nem lehet még tudni, hogy áll majd össze a 47 képviselős Jobbik-frakció, nem lehet tudni, milyen együttműködésről állapodnak meg Molnár Oszkár Jobbik-támogatású, de függetlenként nyert edelényi képviselővel, ahogy azt sem, hogy a Jobbik számára oly fontos számonkérés pontosan kit és milyen módon fog érinteni.

„Az elmúlt nyolc év politikusait fogjuk számon kérni. Tíz ügyet vettünk sorra, az én személyes kíváncsiságomat az autópálya-építések birizgálják legjobban, de felállítunk majd egy igazságtételi központot, ahol a társadalomból rejtett információkat gyűjtjük össze” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy mivel nem jött össze a köztársasági elnöki jelöléshez szükséges 50 mandátumuk, azt reméli, lesz a Fideszben olyan politikus, aki szintén Morvai Krisztinát látná Sólyom László helyén.

Vona Gábor kíváncsian várja, hogy a közbiztonság terén milyen eredményeket ér el a Fidesz. Mivel Orbán Viktor bár a közbiztonság javítását hangsúlyozta, és két hét türelmi időt kért, Vona már három hét múlva körbejárja Szabolcs-, Heves és BAZ-megyéket, hogy megnézze, sikeres volt-e a Fidesz terve.

A törvények betartásának igényében egyetért Orbán Viktorral, de csak a jó törvények betartását illeti az egyetértés. „Például a rossz törvények közé tartozik minden, ami a gárda működését üldözi” – mondta, és azt ígérte, pártja mindig a maihoz hasonlóan, tételesen kritizálja majd a kormánypárt munkáját.