Tilalmakat és drágulást hozott 2011

2011.01.01. 08:26
Január 1-től börtön fenyegeti a graffitiseket, kamerák figyelhetnek a buszon, és katizni sem szabad már. Drágult a bölcsődei étkeztetés, a posta, nőttek a budapesti közüzemi díjak.

Drágulás

Több postai szolgáltatás drágább január 1-től. A szabványlevél 80 helyett 90 forint, elsőbbségi kézbesítéssel 105 helyett 115 forint. Típustól függően 10-15 forinttal drágábban viszi el a posta a hivatalos iratokat is.

Budapesten 5,27 százalékkal nőtt a szemétszállítás díja, a lakosság számára az ivóvíz 2,7 százalékkal drágább, 19,5 százalékkal több a csatornadíj, a kéményseprésért 3,8 százalékkal kell többet fizetni, a kegyeleti közszolgáltatások pedig átlagosan 9,6 százalékkal drágultak. A közgyűlés 3 százalékos lakbéremelést is megszavazott az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra.

A magasabb fogyasztási sávokban emelkedik a gáz ára. Az emelkedés a lakossági fogyasztók körülbelül kétharmadát nem vagy csak alig érinti. A legtöbbet fogyasztó kategóriában 9,3 százalékos az áremelés.

Új tilalmak

Február elsejétől tilos lesz a dohányzás a budapesti BKV-megállókban. A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők. Január 1-től tilos a dohányzás mellett már a szeszesital-fogyasztás is a fővárosi aluljárókban. A tilalom nem vonatkozik a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra.

A kati néven elhíresült partidrog, a Mefedron az emberi felhasználású gyógyszerekről szóló törvény módosításával felkerült a veszélyes szerek listájára, azaz kábítószer.

Januártól börtönbe kerülhetnek a graffitisek. A büntető törvénykönyvet úgy módosították, hogy az okozott kár nagyságától függetlenül egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a rongálás, ha azt falfirkálással követik el.

Tilos januártól óriásplakátokat elhelyezni az utak mellett, a hirdetőfelületet ugyanis négy négyzetméterben maximálta egy törvénymódosítás. A tilalom megszegését csak júliustól büntetik, akkortól félmillió forintos bírságra kell számítania annak az ingatlantulajdonosnak, akinek a területén kitették a tiltott hirdetést.

Közlekedés

Januártól nem előzhetnek a kamionok a kétsávos autópályán. A KRESZ szabályait módosító kormányrendelet szerint "tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton - 6 és 22 óra között - a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel".

10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki gyorshajtásért, a be nem kapcsolt biztonsági övért, a piroson való áthajtásért és itas vezetésért is.

Januártól megvannak a törvényi feltételei annak, hogy a buszokon és vonatokon kamerás megfigyelést vezessenek be a szolgáltatók.

Ha január 1-je után valaki nem fizeti be határidőre a rá kiszabott közlekedési bírságot, annak kivonhatják a forgalomból az autóját egy időre.

Egészségügy

Megszűnt a súlyponti kórház fogalma, változott a patikaalapítás és
-működtetés rendszere. 2011. május 31. után offshore cég nem működtethet patikát Magyarországon. Az egészségügyi dolgozók is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, tehát fokozottabb büntetőjogi védelmet kapnak.

Szociális ügyek

A munkanélküliek januártól nem rendelkezésre állási támogatást (rát), hanem úgynevezett bérpótló juttatást kapnak, és szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy megkaphassák a pénzt. Együtt kell működniük a munkaügyi kirendeltségekkel, évente legalább harminc nap munkaviszonyt kell igazolniuk, és a helyi önkormányzatok előírhatják számukra a juttatás feltételeként, hogy tartsák rendben a saját lakókörnyezetüket.

A gyes folyósítási ideje januártól visszaállt három évre az eddigi két évről. A folyósítás feltételei viszont szigorúbbak lesznek. Aki gyest kap, csak korlátozottan - alapesetben legfeljebb heti harminc órát - dolgozhat a gyerek egyéves kora után is.

Nőtt a bölcsődékben a gyermekétkeztetés térítési díja: eddig csak a nyersanyagköltséget kellett fizetni, januártól azonban a rezsiköltség egy gyerekre jutó részét is. A leginkább rászoruló családok gyerekei viszont már nyolcadikos korukban is ingyen ehetnek az iskolában, nemcsak az első hét évfolyamon, mint eddig.

Ügyintézés

Munkanap helyett naptári napokban számítják januártól a közigazgatási határidőket.

Új központjai vannak a közigazgatásnak: egy fővárosi és 19 megyei kormányhivatal. Az átalakítást azzal indokolta a kormány, hogy így megvalósítható az egyablakos ügyintézés.