Kisebb üzemzavar volt a Mal ajkai üzemében

2011.01.03. 10:05 Módosítva: 2011.01.03. 10:07
Kisebb üzemzavar volt vasárnap este a Magyar Alumínium Zrt. ajkai üzemében, ezért egy szakaszon a gyártás is leállt, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A vörösiszap-katasztrófa utáni mentesítés közben ismét teljes üzemben zajlik.

A problémát az okozta, hogy a Magyar Alumínium Zrt. ajkai üzemében este fél tíz körül dugulás történt a feltáró sorok és az őrlőmalom közötti részen.

A szakemberek azonnal megkezdték a helyreállítást, eközben egy dolgozó elcsúszott, és könnyebben megsérült. Az üzemzavar miatt a gyárban, az érintett szakaszon a gyártás is leállt, a termelés azonban máshol zajlik. A szakemberek délutánra ígérik az üzemzavar teljes felszámolását, ezután újra normál üzemmódban folyik majd a munka.

A katasztrófavédelem közleménye azt is kiemeli, hogy a Mal Zrt. állami felügyeletét ellátó felügyelők folyamatosan a helyszínen vannak és kontrollálják a folyamatokat.

Közben a korábbi vörösiszap-katasztrófa utáni mentesítés és helyreállítás ismét teljes üzemben zajlik. Vasárnap befejeződött a Torna-patak hídjának megerősítése, így az átkelő már 40 tonna teherbírású. Emellett dolgoznak a pernyetározón épülő, az iszap tárolására szolgáló hely töltésein a rézsű kialakításán. A gát állapotát figyelő rendszer elmozdulást továbbra sem érzékelt, közölte a katasztrófavédelem.