100 ezer forintos asztmagyógyszer

2011.01.05. 14:22
Míg a fiatalabb asztmás betegeknek 300 forintot kell fizetniük gyógyszerükért, 45 év felett ugyanaz a készítmény akár 100 ezer forintba is kerülhet.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közleményben figyelmeztetett, hogy az azonos tünetekkel küzdő betegek számára azonos feltételek mellett egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani a szükséges gyógyszerekhez.

Ezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy kiderült, van olyan gyógyszer, amelyre nem jár támogatás bizonyos kor felettieknek, így ugyanazért a készítményért a fiatalabbaknak mindössze 300 forintot, míg a 45 évnél idősebbeknek több mint 100 ezer forintot kell fizetniük.

A legsúlyosabb asztmában szenvedők számára szükséges készítményt az orvosszakmai kollégium tájékoztatása szerint 45 éves kor felett is lehet alkalmazni, ennek ellenére a társadalombiztosítás csak a 12 és 45 év közöttieknek nyújt ártámogatást. E korosztály esetében a készítmény teljes árát a tb fizeti, a betegeknek a gyógyszer csupán 300 forintjukba kerül. Egy ugyanolyan állapotban lévő 46 éves betegnek azonban, azonos tünetei ellenére, a készítmény teljes árát ki kell fizetnie, ez több mint 100 ezer forint.

Az országgyűlési biztos szerint egy gyógyszer tb-támogatásánál a felső életkori határ meghatározása hátrányos megkülönböztetéséhez vezet, ami ellentétes az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményével.

Szabó Máté ezért felkérte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, vizsgálja felül a társadalombiztosítási támogatás szabályait, hogy az azonos egészségi állapotú betegek azonos támogatási feltételek mellett juthassanak hozzá a gyógyszerükhöz.