Wikileaks: amerikai nagykövetségi jelentés Orbán Viktorról

2011.01.05. 00:14 Módosítva: 2011.01.05. 13:04
Orbán Viktor "puszta kézzel küzdő politikai bunyós", aki a szocialistákat szétzúzni, a Jobbikot elszigetelni akarta, áll abban a budapesti amerikai nagykövetségről származó jelentésben, amely a Wikileaksen keresztül szivárgott ki. Az amerikai nagykövet által jegyzett, egy 2010 januári találkozót dokumentáló távirat arról is beszél, hogy Orbán a jobboldalnak kedvező alacsony választási részvételben bízott, az amerikaiak pedig biztosították arról, hogy szívesen dolgoznak együtt vele. Egy másik, 2007. februári táviratban a kordonbontásról számol be April Foley, akkori nagykövetasszony.

A tipikus fideszes és szocialista szavazóról, a választási részvételről és a szocialisták várható vereségéről is beszélt Orbán Viktor az először a Spiegel Online-on megjelent, a Wikileaks által kiszivárogtatott iratban, amely a budapesti amerikai nagykövetségről származik. A többek között a médiatörvényről szóló cikkben nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai távirat azt a találkozót foglalja össze, amikor Orbán még ellenzéki vezetőként, 2010. január elején, Martonyi János társaságában Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetnél járt bemutatkozó látogatáson.

Egy másik, 2007. februári táviratban a kordonbontásról számol be April Foley, akkori nagykövetasszony.

Orbán üdvözli Eleni Tsakopoulos Kounalakist az USA budapesti nagykövetét az amerikai függetlenség napján
Orbán üdvözli Eleni Tsakopoulos Kounalakist az USA budapesti nagykövetét az amerikai függetlenség napján

A január 22-i dátumú, bizalmas minősítéssel ellátott távirat az "Orbán Viktor ellenzéki vezető bízik közelgő választási győzelmében a nagyköveti bemutatkozó látogatásán" címet kapta. A távirat elején a rövid összefoglalóban azt írják, hogy Orbán reményei szerint a választásokon szétzúzza a Magyar Szocialista Pártot, a Jobbikról pedig azt mondta a január 19-i találkozón, hogy "egy jó jobbközép kormányzás a legjobb védelem a szélsőjobboldal ellen."

A távirat Orbánt energikusnak és magabiztosnak írta le, aki saját állítása szerint alacsony választási részvételben bízott, mert az hagyományosan a jobboldalnak kedvezett. A korábbi választási részvételi arányokat felidézve azt mondta, hogy a Fidesznek 62 százalékig a legkedvezőbb a részvétel, afelett már a baloldal járhat jól.

A távirat szerint Orbán a tipikus Fidesz-szavazót politikailag elkötelezettnek, házasnak, iskolázottabbnak írta le, aki nem függ az állami juttatásoktól, és nagyobb gazdasági szabadságot akar. A tipikus szocialista szavazó azonban szerinte belefásult a politikába, nem annyira iskolázott, alacsonyabb társadalmi-gazdasági osztályba tartozik, és akár nyugdíj, akár munkanélküli segély formájában, de függ az államtól. A Orbán által gúnyosan "milliárdos exkommunista nómenklatúrának" nevezett szocialista pártvezetésnek szerinte problémát jelent, hogyan mozgósítsa a bázisát.

"Igen, szétzúzzuk őket" - mondta Orbán a távirat szerint, miután külpolitikai főtanácsadója, Martonyi János azt jósolta, hogy a szocialisták csak a szavazatok 15-25 százalékát kapják, és talán meg is szűnnek politikai pártként. A távirat szerint Orbán azt is mondta, hogy a szocialisták bukása az ország érdekét szolgálná, mivel a párt csak a korábbi kommunista párt elitjének érdekeit képviselte. Orbán szerint egyik ellenfélének sincs politikai súlya, "senki sem hallott Mesterházy Attiláról (a Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjéről)".

A távirat szerint Orban elutasítóan beszélt a Jobbikról is: "nincs is programjuk, csak gyűlületet és intoleranciát kínálnak." Azt is mondta, hogy Európa-szerte csak a jobbközép tudta legyőzni a szélsőséges mozgalmakat. A távirat szerint a francia Chirac és Le Pen példáját említve hozzátette, hogy a jó jobbközép kormányzás a legjobb védelem a szélsőjobb ellen.

Várható győzelméről Orbán azt mondta, hogy reményei szerint az optimizmus és biztonság érzetét tudja nyújtani Magyarországon. Szerinte  hatékonyan kormányozni jelenti a kihívást. "Izgalmas időszak lesz" – ígérte a távirat szerint. Mint írják, a nagykövet üdvözölte a lehetőséget, hogy együtt dolgozzon Orbánnal, ha megnyerte a választást és megalakította kormányát. A nagykövet asszony a kedvező üzleti környezet szükségességére is felhívta a figyelmet.

A távirat szerint egy szintén jelen lévő amerikai diplomata nagyra értékelte, amiért a Fidesz támogatta a Bajnai-kormány döntését egy guantánamói fogoly befogadásáról, valamint az Afganisztánban szolgáló magyar kontingens létszámának növeléséről. Orbán megerősítette, hogy Martonyit akarja kinevezni külügyminiszternek, Martonyi pedig azt mondta, hogy Magyarország külpolitikai célkitűzéseiben széleskörű, pártokon átívelő konszenzus van, és ebben kevés változás várható a kormányok között.

Orbán, bár minden felmérésben nagy különbséggel vezetett, érezhetően megszállottan döntő vereséget akar mérni a szocialistákra, régi ellenlábasaira, írja a távirat. Az amerikaiak szerint "az egyik legravaszabb magyar politikus, ez a puszta kézzel küzdő politikai bunyós" semmit sem bíz majd a véletlenre, ahogy mozgósítja pártja híveit a régóta várt győzelemhez. Bár Orbán alacsony választási részvételt remélt, ez a Jobbik szereplésének is kedvezhet, csökkentve a Fidesz esélyeit a remélt kétharmados parlamenti többséghez, és nagyobb eséllyel kerülhet be a szélsőjobboldal a Parlamentbe, áll a távirat Kounalakis (Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Egyesült Államok magyarországi nagykövete) aláírású megjegyzésének végén.

A kordonbontásról is beszámoltak

A Spiegelen olvasható másik, szintén bizalmas minősítésű táviratot még 2007. február 7-én, April Foley akkori nagykövetasszony küldte a kordonbontásról. A dokumentumban azt írják, hogy Orbán Viktor ellenzéki vezető közel száz fideszes és KDNP-s képviselő társaságában egy jelentős szakaszon lebontotta a Parlament körüli fémkordont, mielőtt a rendőrség megerősítette jelenlétét.

New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést April Foley volt budapesti nagykövetnek (Fotó: Koszticsák Szilárd)
New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést April Foley volt budapesti nagykövetnek (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Mint írják, Foley nagykövet nem sokkal az akció után találkozott Németh Zsolt fideszes képviselővel, a Külügyi Bizottság akkori elnökével, aki büszkén mutatott egy kis vágást a kezén, amelyet állítása szerint azért szerzett, mert "a megfelelő eszközök nélkül próbált kordont bontani". Németh azt mondta, hogy akciójukat a gyülekezési jogért tartották, szerinte "még a liberálisoknak is támogatniuk kellene minket".

A kormány elítélte az ellenzéki képviselők akcióját, és megkérdőjelezte az ellenzék elkötelezettségét a demokrácia eszméi és gyakorlata iránt, írják. Sólyom László köztársasági elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy "a jogállamot nem lehet illegális módszerekkel szolgálni", emelik  ki a táviratban. Azt írják, hogy az akció megosztotta a közvéleményt. Az amerikaiak úgy tudták, hogy a tervet csak Orbán Viktor belső köre ismerte, és azt előzetes ismertetés nélkül jelentették be a frakciónak.

A távirat végi megjegyzés szerint a Parlament körüli terület kérdése fontos ügy, de az ellenzék akciója nem sokat tesz hozzá a vita lényegéhez vagy hangneméhez. "Akármennyire is legjobb formájában volt Orbán Viktor a nagykövetekkel rendezett múltkori találkozón, ez az akció is mutatja, hogy még mindig hajlamos játszani a tűzzel" - zárul a távirat.