A Műcsarnokra pályázó Habsburg hercegné a Szépművészetivel versenyezne

2011.01.07. 13:05
Sok szépet és jót ígér Francesca von Habsburg, ha megteszik a Műcsarnok igazgatójának. Nyilatkozata szerint az intézet egyszerre lesz magyar és nemzetközi, új pénzügyi forrásokat szerezne, és nemcsak a Hősök tere, de Európa vezető intézményévé tenné a Műcsarnokot. Évente egyszer-kétszer saját gyűjteményéből rendezne kiállítást.

Magas szinten tárgyalnak arról az együttműködéses megoldásról, amelynek keretében Francesca von Habsburg vezethetné a Műcsarnokot, írta az Indexnek kérdéseinkre válaszolva a hercegné. Ez a homályos utalás volt a legkonkrétabb eleme a Bécsben élő galériás és műgyűjtő levelének, amelyben intézményvezetési elképzeléseit fejtette ki.

Von Habsburg valószínűleg arra utalt, hogy pozícióját nem a hagyományos igazgatói szerep szerint képzeli el, olyan vezetőként, aki minden reggel a Műcsarnokban issza meg első kávéját. A nemzetközi kortárs művészeti életben és annak társasági részében otthonosan mozgó alakként folytatná utazó, vásárokra és kiállításokra járó, többlaki életmódját, ennek során igyekezne helyzetbe hozni a Műcsarnokot.

Francesca von Habsburg (Fotó: Füzesi Ferenc)
Francesca von Habsburg (Fotó: Füzesi Ferenc)

Hercegné támogatóval és diploma nélkül

Ahogy arról beszámoltunk, több hónapos késéssel írtak ki pályázatot a Műcsarnok vezetésére, amelyre Francesca von Habsburg mellett jelentkezett két korábbi igazgató és még egy ismert magyar szakember is. Az információink szerint Szőcs Géza államtitkár által támogatott bécsi galériás pályázatát diplomája hiányában nem vették figyelembe, a magyar szakemberek dolgozatát viszont egységes indokkal dobták vissza.

A magyarázat szerint anyaguk nem volt összhangban a kultúrpolitikai irányelvekkel. Amely irányelvek egyébként nincsenek lefektetve, azokról általánosságokban nyilatkzotott az államtitkár. A pályázatok visszadobásával viszont megnyílt az út ahhoz, hogy kinevezéssel helyezzenek igazgatót az intézménybe.

Külföldről hozna pénzt

Francesca von Habsburg koncepciója részleteivel január második felében tud előállni, akkor érkezik vissza szabadságáról, és lát neki kidolgozásuknak. Annyi biztos, a Műcsarnok erős magyar kötődésekkel rendelkező intézmény lenne, amely ugyanakkor mágnesként hatna a régió művészeire, és komoly nemzetközi kapcsolatokkal is bírna. A pályázó olyan 21. századi kiállítóhelyet teremtene, amely akár a nemzetközi közönséget is vonzaná, és látogatószámban versenytársa lenne a szemközti Szépművészeti Múzeumnak.

Von Habsburg hiszi, nemzetközi kapcsolatai, hírneve és pozíciója segítenek abban, hogy a Műcsarnok szűkös büdzséjét újabb forrásokkal egészítsék ki. A galériás évente egyszer-kétszer saját gyűjteményéből is rendezne kiállítást, és keresi annak a lehetőségét, hogy mandátuma után valahol az országban találjon állandó kiállítóhelyet kollekciójának.

A kérdések megmaradtak

A levél az általánosságokon túl nem ad választ azon kérdéseinkre, hogy Magyarországra költözne-e a megbízatása idejére. Az sem tudható, hogy van-e tapasztalata állami intézmény vezetésében, vagy hogy vezetett-e már ekkora kiállítóhelyet, vagy bármilyen intézményt. Homályban maradt, hogy miként került kapcsolatba Szőcs Gézával, akit ő maga is támogatójaként nevez meg. Elismerte ugyanakkor, hogy nem beszél magyarul.

A politikai támogatókkal fenntartott kapcsolatot azonban nem kelet-európai séma szerint képzeli el, mivel hangsúlyozza, a Műcsarnokot csakis politikai befolyásoktól mentesenm teljes átláthatósággal és gazdasági függetlenséggel hajlandó vezetni.