Saját volt könyvelője is feljelentette a pécsi püspökséget

2011.01.07. 15:47
A Somogy Megyei Főügyészség október óta újabb gazdasági jellegű feljelentés alapján rendelt el nyomozást a pécsi egyházmegye ellen. A Mayer Mihály által vezetett püspökség régi alkalmazottja százmilliós nagyságrendű sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése miatt fordult a hatóságokhoz.

Somogy megye folytatja a nyomozást a Pécsi Egyházmegyét érintő, különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított ügyben - számolt be a Legfőbb Ügyészség döntéséről Fekete Róbert. Somogy Megyei Főügyészség ügyésze arról nem adott tájékoztatást, hogy az újabb feljelentés honnan érkezett.

Az ügyészség névtelen feljelentés alapján október végén rendelte el a nyomozást. Úgy tudjuk, az ügyben újabb, immár névvel vállalt feljelentést a püspökség korábbi könyvelője tette. A volt alkalmazott gyanúja szerint az egyházmegyénél százmilliós sikkasztások történtek.

A most bejelentett vizsgálat már nem az első püspökséget érintő nyomozás. Az első feljelentésről elsőként az Index adott hírt. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára hivatkozva ez ügyben kérte kizárását a nyomozásból. A Legfőbb Ügyészség mostani döntése helyettük jelölte ki a somogyi nyomozókat illetékesként.

Az első feljelentés szerint a püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre. Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, de a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek - tette hozzá a hírportál. A mohácsi beruházással egyidejűleg komoly vita zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével. Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását.

Eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amelynek alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. A feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul. Az Index értesülései szerint az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházi vezetőt. A Pécsi Egyházmegye atagadta, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, az ezt állító feljelentőkkel szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba.