Nyomoznak az UD-s felvételek ügyében

2011.01.10. 12:52 Módosítva: 2011.01.10. 13:07
Az ügyészség nyomozást rendelt el az UD Zrt.-vel kapcsolatba hozható hangfelvételek ügyében. Egy Hungarian Democrat nevű felhasználó harmincnál is több telefonbeszélgetést tett fel a Youtube-ra a múlt héten.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője csak annyit közölt: a Budapesti II. és III. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a múlt héten nyilvánosságra került hangfelvételek miatt. A nyomozás lefolytatásával az ügyészség a III. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg.

A nyomozást az ügyészség feljelentés alapján rendelte el.

Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője pénteken közölte, hogy feljelentést tesz a cég a felvételek miatt. Hétfőn ugyanakkor elmondta, hogy a feljelentést még nem tették meg, és mivel a nyomozást elrendelte az ügyészség, újabb feljelentést nem tesznek.

A YouTube-on szerdán megjelent felvételeket másnap eltávolították, ügyfelei tájékoztatása szerint azonban pénteken ismét felkerültek oda az UD Zrt.-vel kapcsolatos hanganyagok, magánbeszélgetések.

Futó Barnabás korábban elmondta, hogy több helyről is kiszivároghattak a felvételek, hiszen azokból egyes részleteket 2008 őszén már nyilvánosságra hozott Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke, illetve Szilvásy György szocialista politikus titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként. A két politikus ellen emiatt már vádat is emelt az ügyészség.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Laborc Sándor 2008 őszén csatolta feljelentéséhez a napokban az internetre felkerült hangfelvételeket, amelyeket azután megvizsgált a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség is, ám 2009 nyarán bűncselekmény hiányában megszüntették a büntetőeljárást.

Futó Barnabás elmondta: ügyfelei meghallgatták az internetre felkerült hangfelvételeket, és valószínűsítik, hogy azok manipuláltak, vágottak.

A 2008-ból származó felvételek közül a Youtube-on kifejezetten olyan darabokat tettek közzé, amelyek a két hazai cégóriás, az OTP és a Mol bizonyos belső ügyleteibe, valamint a cégvezetők, hozzátartozóik, beosztottjaik magánéletébe adnak betekintést. Többek között Csányi Sándor és felesége, Csányi Erika, Hernádi Zsolt, valamint Jakab Géza, az OTP biztonsági főnöke beszél Tóthtal és Horváthtal, az UD két vezetőjével. Az ügy előzményeiről részletesen itt olvashat>>>