Első fokon pert nyert az MVM ellen az LMP

2011.01.11. 10:35 Módosítva: 2011.01.11. 10:53
Első fokon pert nyert az LMP a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróság döntése értelmében. A nem jogerős ítélet szerint a cégnek tizenöt napon belül ki kell adnia az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok költségeit.

Az LMP-t a perben képviselő Schiffer András az ítélethirdetés után azt mondta, újra világossá vált, hogy az olyan, közpénzekből gazdálkodó nagy közüzemi cégek, mint az MVM Zrt., közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így az általuk keletkeztetett, illetve a gazdálkodásukra vonatkozó iratok közérdekű adatok. Hozzátette, hogy a közpénzekből gazdálkodó szervezetekre is érvényes az információ szabadsága.

A frakcióvezető megjegyezte: a bíróság azt is világossá tette, hogy egy ilyen ügyben nem lehet a bűnüldözés érdekeire hivatkozni azért, mert az adatkéréssel érintett ügyben büntetőeljárás is indult.

Az LMP még 2009 augusztusában fordult az MVM-hez, hogy adja ki a 2008-2009-ben készült, az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket és ezek költségét. Az MVM azonban a kérést üzleti titokra hivatkozva megtagadta.

A párt ezt követően azt közölte, hogy pert indítanak az ügyben. Véleményük szerint az elutasító nyilatkozat utalt arra: a felügyelőbizottság a vizsgálatot azzal zárta le, hogy egyes ügyleteknél felmerülhet büntető törvénykönyvi tényállások megsértésének gyanúja is.

Az ügyet Bodoky Tamás tárta fel cikksorozatában az Indexen. A birtokába került dokumentumok szerint több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat. Az állami tulajdonú óriásvállalat új menedzsmentje külső szakértők - jogászok és könyvvizsgálók - bevonásával világíttatta a Kocsis István idejében lezajlott nagy értékű tranzakciókat. Az MVM-csoport tagvállalatainál, például a Paksi Atomerőműnél is belső vizsgálatok folytak. Az MVM-nél befektetési, tanácsadói és kölcsönszerződéseket vizsgáltak.