Molnár Gyula nem vizsgálja Molnár Gyula ügyeit

2011.01.11. 13:31 Módosítva: 2011.01.11. 14:16
Mától elérhető az az összefoglaló, melyben az Állami Számvevőszék 2007-ig visszamenőleg vizsgálta a XI. kerület gazdálkodását és vagyoni helyzetét. Nem foglalkoztak viszont a híressé vált Infopark ingatlanok ügyeivel - a vizsgálatvezető Molnár Gyula Mihály szerint azért nem, mert ez az év nem szerepelt programjukban.

Átadták a XI. kerületi polgármesternek, Hoffmann Tamásnak azt az Állami Számvevőszék által készített jelentést, mely a kerület 2007 és 2010 közötti működését ellenőrizte. A jelentésben elsősorban a kerület vagyoni helyzetét és kockázati minősítését vizsgálták.

Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese elmondta: a kerület vagyoni mutatói a vizsgált időszakban nőttek, az önkormányzatnak volt tartaléka, bevételei az előre becsültnél magasabbak voltak.

"Ezek a mutatok más önkormányzatokhoz képest nem rosszak, sőt elég jók, de ne felejtsük el, hogy ezekben az adatokban a 2010-es év már nem szerepel. Az önkormányzat az elmúlt három évben hiánnyal tervezett, de ez eltűnt, és így 2009 végén pozitív szaldóval zártak" - mondta Sepsey.

Arra a kérdésre, hogy miért nem foglalkoztak a jelentésben az Infopark és a Kopaszi-gát kapcsán kitört ingatlanbotránnyal, Sepsey azt válaszolta: ezek az ügyek nem tartoztak a vizsgálat profiljába.

"Most csak az eladósodottság és a pénzügyi helyzet vizsgálata volt a cél. Az önkormányzat egyébként kérhet ilyen vizsgálatot, de a 2011-es ÁSZ tervezetben tudomásom szerint nem szerepel XI. kerületi vagyonvizsgálat" - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Molnár Gyula Mihály, a vizsgálat vezetője szerint a 2006-os évet, melyben az ingatlanokat értékesítették, azért nem vizsgálták, mert az egyszerűen "nem fért bele a programba". Molnár elmondta, ezekben az ügyekben csak akkor indítanak  vizsgálatot, ha a kerületi önkormányzat kifejezetten kéri ezt, vagy ha az adott kerület kockázatminősítése magas, ám ebben az esetben nincs szó ilyenről.

"2011-től kockázatelemzés alapján indítunk vizsgálatot, így előfordulhat, hogy egyes kerületekhez sűrűbben mennek majd ellenőrizni. A XI. kerület kapcsán azonban erről nincs szó, így mi csak az ÁSZ elnöke által előre megtervezett és jóváhagyott vizsgálatokat fogjuk lefolytatni."

A fővárosi kerületeket egyébként négy éves ciklusokban ellenőrzik.

Molnár szerint ez eddig is így volt, és ez az oka annak is, hogy a 2006-os évet sem most, sem régebben nem vizsgálták. "A vizsgálatokat négy éves ciklusokban folytatják le, és négy évvel előre még senki sem tudhatta, hogy pont 2006-ban adják el azokat az ingatlanokat."