H1N1: a vírus itt van közöttünk

2011.01.12. 17:36 Módosítva: 2011.01.12. 20:21
Idén január végére és február elejére várható a H1N1-vírus tetőzése Magyarországon. Bár járvány még nincs, a fertőzések száma jelentősen emelkedett az elmúlt héten. Egy 38 éves férfi az év elején már meghalt. A szakemberek mindenkinek ajánlják az oltást.

„A járvány kezdetén állunk”, jelentette be Paller Judit országos tiszti főorvos a szerdai sajtótájékoztatón. Egyben éber figyelemre szólította fel a lakosságot és a háziorvosokat, „menjenek el, kérjék az oltóanyagot”.

Európa 25 országából 15-ben nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, 8-ban pedig az egész országra kiterjedő járványt állapítottak meg. Nagy Britanniában a legkritikusabb a helyzet, ahol az elmúlt 18 héten ötven halálos áldozatot regisztráltak, melyek összefüggésben voltak a H1N1 vírussal. Az áldozatok mindegyike a rizikó csoportba tartozott, azaz 65 év alattiak, krónikus betegek, várandós anyák vagy kórosan elhízott emberek voltak és egyikük sem kapott oltást.

Idehaza Csongrád megye kivételével az összes megyében emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, az év első hetén 12600-an betegedtek meg. 40 embert ápolnak korházban, legtöbben 15-64 évesek, 35 százalékuk gyermek, 22,5 százalékuk pedig 65 év feletti. Nyolc beteg részesült intenzív ellátásban, hétnél volt szükség gépi lélegeztetésre. Ez még a járványos küszöb alatt van, az ugyanis egy héten belül 15 ezer megbetegedést jelent. „A vírus itt van közöttünk” – fogalmazott Csohán Ágnes, osztályvezető főorvos.

A H1N1 vírus első halálos áldozata egy 38 éves, kórosan elhízott férfi volt Magyarországon. A férfi az év első hetében vesztette életét. Nem kapott védőoltást és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba szállítása után néhány napon belül meghalt – mondta Csohán Ágnes.

Csohán Ágnes, arról is szót ejtett, hogy a vírus nem változott, a vírustörzsek 95 százaléka a 2009-es influenza A(H1N1). Ugyanakkor jelezte, hogy Magyarország – közép-európai elhelyezkedését figyelembe véve – mindenhonnan számíthat a vírusok importjára, így megjósolhatatlan, milyen víruskombinációk jelennek meg.

Azoknak is ajánlott a védőoltás, akik tavaly már beoltatták magukat – mondta a főorvos –, hiszen az immunválasz egyénenként eltérő, a vakcina pedig 80 százalékban hatásos. A nem rizikófaktorba esők saját belátásra döntsenek az oltásról – tette hozzá Csohán Ágnes. A mostani szezonban 1,2 millió Fluval P vakcinát rendeltek, a védőoltás - amíg van - mindenkinek ingyenes, aki igényli.

Jankovics István, osztályvezető főorvos kérdésünkre elmondta: Magyarországon még senkinél nem jelentkeztek súlyos mellékhatások az oltás után, azonban az összetevőkkel szembeni allergia vagy tojásallergia esetén nem ajánlott az oltás.

Kora ősszel Pilisvörösváron és egy veszprémi háziorvosi rendelőben tesztelték a háromkomponensű H1N1 vakcinát. Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos a 60 páciens tesztelése után elmondta, a hatóanyag ugyanolyan hatékony mint tavaly. A többségnél nem észleltek semmilyen – vagy csak nagyon enyhe – mellékhatást.