Ezreket várnak a Parlament elé

2011.01.14. 07:28 Módosítva: 2011.01.14. 07:32
Civilek szerveznek tüntetést péntek délutánra a Kossuth térre a magyar sajtószabadság védelmében, eddig hétezren jelezték részvételi szándékukat. A szervezők szándéka, hogy párt- és politikai ideológiától mentes civil összefogással elősegítsék a médiatörvény alkotmányos felülvizsgálatát.

A tüntetés résztvevői szimbolikusan a Parlament bejáratára szegezik kiáltványukat, amelyet eddig már több ezren írtak alá. A kiáltvány aláírói a médiatörvények alkotmányosságának vizsgálatát, illetve módosítását, a szakmai szervezetek képviseletét a médiaszabályozás átalakításában, a médiahatóság és a médiatestületek politikai függetlenségének biztosítását, és az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések lehetőségének eltörlését követelik.

A civilek ezen kívül szorgalmazzák a törvény által védett magántitkok és az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartását, a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását, a szakmai, valamint a szólásszabadságot, illetve más emberi és politikai jogokat védő szervezetek bevonását a Közszolgálati Kódex kialakításába.

A szervezők arra kérik a politikusokat, hogy ne vegyenek részt a tüntetésen, hanem a parlamentben végezzék munkájukat. Az este hatkor kezdődő demonstráció műsorvezetője Bakács Tibor lesz, a kiáltványt Gryllus Dorka olvassa fel, a tiltakozó tüntetésen fellép Bródy János és Busa Pista, aki az Irie Maffia együttes tagjaként vált ismertté.

Az eseményre a Facebookon eddig csaknem hétezren jelentkeztek, szimpátiájukról pedig több mint hetvenezren biztosították a kezdeményezést. A bécsi magyar nagykövetség előtt kilenc osztrák sajtószervezet és sajtóorgánum tart szimpátiatüntetést a budapesti demonstrációval egy időben.

A december végén elfogadott médiatörvény ellen mások mellett a bécsi központú Nemzetközi Sajtóintézet, a párizsi Újságírók Határok Nélkül, az osztrák újságírók szakszervezete és a Greenpeace is tiltakozott.