Megdőlt a belvízrekord a Közép-Tisza vidéken

2011.01.16. 19:52
A hétvégére a Közép-Tisza vidékén már 733 négyzetkilométernyi terület került víz alá, ezzel megdőlt a 2000-ben mért eddigi maximum, a 701 négyzetkilométeres rekordérték - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője vasárnap.

A legnagyobb elöntés a jászberényi, a ceglédi, a kunhegyesi és a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon mérhető, ahol az elöntés szintén meghaladta a korábban regisztrált maximális értékeket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 643 négyzetkilométert borít belvíz, ami a megye területének mintegy 11 százalékát teszi ki.

Szombaton 42 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen csaknem 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A kisebb mobil szivattyúkkal átemelt vízmennyiség megközelítette az 1 millió köbmétert.

A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 188 ember dolgozott. A munkálatokhoz három társigazgatóság adott kölcsön szivattyút. A lakott területek mentesítése érdekében Újszászon, Alattyánban, Jánoshidán, Sarudon, Jászkiséren, Jászalsószentgyörgyön, Jászdózsán az önkormányzat irányításával szivattyúznak, több helyen a vízügyi igazgatóság segít műszaki eszközökkel. Kiskörén, Tiszaburán, Tiszaszentimrén, Tiszaszőlősön és Abádszalókon is a szivattyúzás a legfőbb teendő. Mezőtúr önkormányzata 500 homokzsákot kapott a belterületi védekezéshez.

A folyamatos vízátfolyások miatt az illetékes önkormányzatok lezáratták a Jásztelek-Jászapáti közötti utat, valamint a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műutat. Továbbra is belvízi elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 számú közlekedési utat és az Abádszalók-Pusztataskony közötti műutat.

A súlyos belvízi helyzet mellett az árvíz elleni védekezés is odafigyelést követel, hiszen az elmúlt napokban lehullott csapadék és a hóolvadás újabb vízszintemelkedéseket okozott a Tiszán. A folyó középső szakaszán vasárnap Tiszafürednél és Kisköre-alsónál áradó vízállást regisztráltak. A Zagyva-Tarna és a Hármas-Körös végig apad. A Hortobágy–Berettyó felső és a középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállások figyelhetők meg.

Az igazgatóság négy megyére kiterjedő működési területén elsőfokú árvízvédelmi készültséget 500 kilométeren, harmadfokút egy helyen, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Kisújszállás között tartanak fenn, a folyószakaszok mentén 218-an védekeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport