Leporolhatjuk a sílécet és szánkót

2011.01.17. 16:41
Vége a tavasznak, szombaton és kezdetben még vasárnap is havazásra készülhetünk, a jelenlegi előrejelzések szerint a déli megyékben várható a legnagyobb mennyiség, de pár centis friss hótakaró országszerte kialakulhat.

A hétvégén az ország nagy részén igazi tavaszi idő volt jellemző: melegrekordok közelébe emelkedtek délután a hőmérsékletek - szombaton  13,6°C-os legmagasabb értéket mértek Szombathelyen, ami hajszálpontosan megegyezik az eddig azon a napon mért legmagasabb délutáni hőmérséklettel (Somogyszob, 1993), áll az időkép.hu jelentésében. Ugyanaznap viszont Budapesten megdőlt a "legmelegebb éjszaka" rekordja: az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint csupán 7,3°C-ig hűlt a levegő szombat hajnalra.

Ma még viszonylag enyhe idő uralkodik a Kárpát-medencében: a ködös, nyirkos területeket kivéve (ahol alig emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet) ismét 10°C fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. Az elkövetkező napokban azonban lassú, fokozatos lehűlésre van kilátás, a hétvégére pedig megérkezik a tél is.

Kezdetben a napról napra csökkenő hőmérsékletek mellett csapadék nem várható, sokfelé inkább a ködös, nyirkos, lehangoló idő lesz jellemző. Csütörtöktől azonban egy mediterrán ciklon előoldalára kerülhetünk, melynek következtében kezdetben még eső, majd hózáporok alakulhatnak ki, aztán péntektől délnyugat felől megélénkülő szél kíséretében komolyabb havazás kezdődhet.

Szombaton és kezdetben még vasárnap is havazásra készülhetünk, a jelenlegi előrejelzések szerint a déli megyékben várható a legnagyobb mennyiség, de pár centis friss hótakaró országszerte kialakulhat. A keleti tájakon átmenetileg ónos eső is hullhat, valamint az erős szél hófúvásokkal is nehezítheti majd a közlekedést.

A hét eleji, átlaghoz képest magasabb hőmérsékleteknek is fokozatosan búcsút mondhatunk: a hétvégén már csak fagypont körül alakulnak majd a nappali csúcsértékek, reggelente pedig országszerte fagyra készülhetünk.