Átnézik az összes kórház szerződését

2011.01.18. 12:39 Módosítva: 2011.01.18. 13:00
Minden megye és régió egészségügyi és önkormányzati szakemberével fog találkozni februárban Szócska Miklós államtitkár, hogy az egészségügyi rendszer átalakításáról és hatékonyabbá tételéről tárgyaljon. Március végéig egy szakértői csapat az összes kórház OEP-szerződését és működési engedélyét átnézi. Ez nem ellenséges lépés, el akarjuk készíteni az egészségügyi rendszer kataszterét, mondta Szócska Miklós egy konferencián.

Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében kezdi meg csütörtökön országjáró körútját Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, hogy a régió egészségügyi szakembereivel, kórházvezetőivel, önkormányzati és országgyűlési képviselőivel az egészségügyi rendszer 2012-től tervezett átalakításáról beszéljen. A tárgyalás után este fórumot is tartanak az érintetteknek, ahol feltehetik kérdéseiket. Az egészségügyi államtitkár február közepéig minden régióba ellátogat, ahol hasonló tárgyalásokat folytat.

"Nemcsak elmondjuk, mit tervezünk, de kíváncsiak vagyünk a helyi megoldásokra is" - mondta Szócska Miklós az önkormányzati egészségügyi napokon tartott budapesti előadásán. A találkozók után minden kórházba ellátogat egy szakértői csapat, amely március végéig átnézi a kórházak OEP-pel kötött szerződéseit és működési engedélyeit. "Ez nem ellenséges lépés, hanem a közszolgáltatások fenntartását szolgáló teljes audit lesz, fel akarjuk venni a hazai egészségügyi rendszer kataszterét", mondta Szócska Miklós.

A konferencián az államtitkár ismertette a hazai kórházi szerkezet átalakítására vonatkozó terveket, amelyek már a Semmelweis-tervben is szerepelnek. Mint a Népszabadság beszámolt róla, az ehhez érkezett visszajelzések, valamint a roadshow tapasztalatai alapján ebből készül egy konkrét cselekvési terv. Ez illeszkedni fog a Matolcsy-programhoz is, ígérte az államtitkár

Ami eddig ismerhető a tervekből, az a betegeket alapvetően nem érinti. Inkább arról van szó, hogyan tudják hatékonyabbá, takarékosabbá tenni a kórházak rendkívül költséges működését. Felülvizsgálnák például, mik azok a gyógyító eljárások, amelyeket az OEP-nek érdemes finanszíroznia. "Ami nem hatásos, azzal ne varázsoljunk többet", mondta Szócska Miklós.

Utalt arra is, hogy van olyan kórház, ahol egy évben mindössze egyetlen csípőprotézist ültetnek be, aminek viszont nincs túl sok értelme. "El kell dönteni, mi a cél, a nagypapa megoperálása vagy a nagyapa eltétele a lába alól" - fogalmazott Szócska Miklós. Az államtitkár egyértelművé tette azt is, hogy a csúcsdiagnosztikát (CT, MR) nem lehet minden kórházba telepíteni.

"Gyógyhely nem fog megszűnni, de funkciót válthat" - mondta Szócska a tervezett átalakításról. Az elképzelések szerint az ellátást 1-1,5 millió lakosonként optimális megszervezni. Ez alapján alakítanak ki kilenc négytérségi központot, amelyben pontosan meghatározzák a háziorvosok, a járóbeteg-ellátó központok, a városi és megyei kórházak és a nagytérségi központok szerepét.

A háziorvosok és házi gyermekiorvosok fontos szerepet kapnak a betegek megfelelő helyre irányításában. A kistérségi rendelőkben, kórházakban legfeljebb egynapos beavatkozásokat, alapvető sürgősségi ellátást végeznek valamint szűréseket, krónikus betegek ellátását. A városi kórházakban a specifikus diagnosztikát igénylő akut sebészeti,
traumatológiai, belgyógyászati, neurológiai, szülészeti, gyermekgyógyászati eseteket látják el.

A speciális diagnosztikát igénylő ellátásokat, sürgősségi beavatkozásokat, kardiológia és stroke esetek kezelését a megyei kórházakban erősítik meg, a legtöbb esetben az orvosegyetemekhez kötődő nagytérségi központok feladata pedig a nagy költségigényű, magas szintű szakmai hozzáértést igénylő ellátások végrehajtása lesz.

Fontos feladatot szánnak azoknak az országos intézeteknek, amelyek az elmúlt évtizedekben komoly tapasztalatra tettek szert baleseti sérültek, égési sérültek ellátásában, szervtranszplantációban vagy a speciális fertőzések kezelésében.

Az átalakításhoz létrehozzák az adott nagytérséghez tartozó szakemberekből, önkormányzati képviselőkből a Nagytérségi Egészségszervezési Igazgatóságokat. Az ő feladtuk lesz a kapacitások áttekintése, összevonása, a betegirányítás megszervezése és az ellenőrzés. Létrehozzák az Állami Egészségszervezési Központot is.

Az egy egységbe tartozó egészségügyi ellátóknak törekedniük kell arra, hogy bizonyos feladataikat (gyógyszerbeszerzés, energetika, eszközök stb) közösen intézzék, s a betegek időben megtalálják a megfelelő ellátást. Szócska Miklós előadásában egy példát is említett. A Semmelweis Egyetem, a Budai Irgalmasrendi Kórház és a Bethesda-kórház összefogásának köszönhetőn 24 hónap alatt a közös gyógyszer-, fertőtlenítőszer, kötszerbeszerzésen több mint 100 millió foriontot tudtak megtakarítani.

Mint az államtitkár elmondta, az átalakításhoz uniós pályázatok is felhasználhatók. Ezeket szeptemberben írják ki.