Dehát Törőcsik Mari nem is törpe!

2011.01.19. 16:50
Soha nem voltam még annyira törpékre kihegyezve, mint amikor elindultunk megnézni, hogyan robbant fel Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Pély község mellett egy „vízfolyási akadályt”. Illés azért robbantott, hogy a belvíz a 29-es számú levezető csatornában szabadon folyhasson a Tisza felé, ahelyett, hogy - félreértve a falusi turizmus fokozott állami támogatását - negyven kilométert kolbászolna össze-vissza a belvíz sújtotta, szikes Alföldön.

A törpék úgy kerültek a képbe, hogy a "jártatok már Pélyen?" körkérdésre Lacika, az ismert horgászbolt-vezető ezt írta:

„Fényképezzél sok törpét! Ugyanis igazi "vége van az útnak" falu (volt 10-15 évvel ezelőttig) konkrét beltenyészet alakult ki. Nagyon sok a debil meg a törpe. Asszem pl. Törőcsik Mari a falu híres szülötte, meg a Misu nevű törpe aki pár éve volt "celeb".

"Na akkor Törőcsik Mari melyik a kettő közül? Debilnek tuti nem debil, szóval lehetséges, hogy mindig egészen közel tolják hozzá a kamerát?" – mondtam magamban. Pély kicsiny község, de híres asszonyokban gazdag, mert Koncz Zsuzsa is itt született. Misuról, aki arról ismert, hogy a Parlamentet meglátogató Michael Jackson az ülésterem szószékére felhágva a karjába kapta, mire elkezdett kiabálni, hogy „"ÉLJEN MICHAEL JACKSON! A MAGYAR NÉP ÜDVÖZLI MICHAEL JACKSONT!", nem találtam további adatokat.

A törpehajkurászáson kívül arra is kíváncsiak voltunk, hogy néz ki egy belvíztől különösen durván sújtott terület, illetve hogy mit hoz ki a helyzetből Illés, az önmarketing és a drámai bejelentések mestere.

Csendesen cuppog

Pély az M3-as autópályától úgy 30 kilométerre, Tisza tó nyugati csücskének közelében fekszik. Van errefelé rengeteg sár, szántó, szikes pusztaság és húsz kilométerenként egy település. Illetve egy fóliasátor, amibe, ha bekukkant az ember, tele van sáros birkákkal.

Belvíz is van, csak ez nem annyira látványos jelenség, mint a showt mindig ellopó nagy testvére, az árvíz. Nincsenek végtelen vízfelületek, ijesztően hömpölygő áramlások és fák tetejére menekülő emberek. Csak sár van mindenütt, amiről közelről derül ki, hogy nem nedves föld, hanem térdig érő, cuppogó massza.

A BL-győztes és a betoncső

Pélyen gyorsan kiderül, hogy lőttek a törpézésnek, merthogy rövid fejtágítót tartanak a Hanyi-Tiszasülyi tározó Regionális Információs Irodában, és már megyünk is robbantani. Hanyi-Tiszasülyi tározó persze még évekig nem létezik, de kiállítóterme az van neki, annyira, hogy a zsilipkapu makettjének már el is romlottak a mozgó elemei.

Lovas Attila, a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, egyben kísérteties Rafa Benitez-hasonmás, elmeséli, hogy egy régóta elbontott híd alatti átvezető betoncső bent maradt a belvízcsatornában és bedugaszolta azt, ezért kell kirobbantani, hátha erre fog elfolyni a víz a Tisza felé. Csütörtökön felrobbantank egy másik akadályt is, aztán meglátjuk, mi történik a vízzel. Láng István vidékfejlesztési főosztályvezető azt mondja, hogy „a belvíz nagyon lassú dolog”, de azért hamar elindulunk robbantani.

Embertelen munka heteken át

Útközben hősiesen szivattyúzó vízügyeseket fotózunk egy másik csatornánál. Belegondoltak valaha, mit jelent az, hogy a szakemberek heteken át, éjjel-nappal szivattyúznak? Élőben megfigyeltem: állni kell a gép mellett és szakszerűen vakarni a homlokunkat, a legnagyobb profik minden negyedik-hetedik vakaráskor megbillentik a sapkájukat. Borzalmas lehet ezt csinálni több héten keresztül!

Őrök tekintetében

Még tíz kilométer, és már ott is vagyunk a tetthelyen, ahová éppen befutott Illés „Napóleon” Zoltán. „Milyen erővel robbantunk?” – kérdezi olyan szakszerű hangon, hogy érezni: ha a választott népnek lett volna egy Illése, nem kellett volna az Úr segítségét kérni Jerikó falainál. Az államtitkár ezután bebizonyítja, hogy az igazi parancsnokok anyanyelvi szinten beszélik a katonai szlenget, méghozzá azzal a kérdéssel, hogy „Őrök tekintetében hány kolléga van terepen?” A tekintetes kolléga, aki december másodika óta védekezik, elárulja, hogy 1.

„Miért éppen most robbantanak?” – kérdez tovább Illés, ami kissé zavarba ejtő, hiszen minden újságíró látta, hogy az akciót magyarázó térképeket egy héttel ezelőtti dátummal nyomtatták ki, így gyanús, hogy a látványos akciót az államtitkár programjához igazították. Kéjesen elképzelem, ahogy a beavatott vízügyesek profin kiképzett fuldoklókat kötnek a parti bokrokhoz, majd az újságírók közeledtével elvágják a kötelékeket, hogy Illés egy nagy szákkal kifoghassa őket. De már indulunk is a felrobbantandó műtárgyhoz, miután a Zöld Bonaparte kimondta, hogy „Igazgató úr, a jelentésedet elfogadom, nézzük meg a helyszínt!”

Mi teszi a politikust?

Behúznak traktorral a rettenetes sártengeren át, a betoncső tényleg egy betoncső, rajta és alatta robbanóanyag-rudakkal. Sokkal érdekesebb nála közelről figyelni Illést. Végre megértem, hogy miért pont ő lett államtitkár a sok környezetvédő közül. Befelé zötykölődve 5 percet beszélgetett a gyakorlati szakemberekkel a belvízhelyzetről és a konkrét robbantásról, leszállt a pótkocsiról, majd ebből az alapanyagból 15 perces, részletes előadást tartott az újságíróknak, olyan modorban, mintha ő maga őrölte volna a lőport a töltetekbe. Egy politikustól ennél több nem várható, és ezt nem ironikusan gondolom, hiszen érteni nyilván nem érthetnek mindenhez.

Itt az új bankadó!

Illés tábornokból közben kitör a vonalas fideszes és büszkén kinyilatkoztatja, hogy a termékdíj lesz a környezetvédelem bankadója. Úgy akarja ugyanis módosíttatni a törvényt, hogy a termékdíj csökkenjen ugyan, de közben szűnjenek meg a díjfizetés alóli mentességek. Ez több tízmilliárdos plusz bevételt jelentene. Álmai szerint így egy összegben 17 milliárd forintot költhetnek majd el belvíz elleni védekezésre, ami elég lenne ahhoz, hogy ne mindig az események után fussanak, ami sokkal többe kerül, hanem előre kiássák a megfelelő csatornákat. A Zöld Generális boldog, hogy a kormány most 5,2 milliárdot adott belvíz elleni védelemre és további 1,2 milliárdot arra, hogy a vízügyesek meg tudják teremteni védekezéshez irányítandó 9 ezer közmunkás megfelelő munkakörülményeit.

„Parancsot adok az adott áteresz felrobbantására!” – mondja ki végre a lélekben csatatereken dirigáló környezetvédő, és a robbantómester ért a szóból. A sajtó előbb megtántorodik, majd a füléhez kap.

Huszonnégy töltetben 75 kilogramm Emulgit 82 GT vízálló robbanóanyagot helyeztek el a betoncső tetején, oldalán és a víz alatti részén fúrt lyukakban, mondta az Indexnek Vámos Antal robbantásvezető. A tölteteket négy időzítési fokozatban robbantották fel cseh gyártmányú gyutacsokkal.
Huszonnégy töltetben 75 kilogramm Emulgit 82 GT vízálló robbanóanyagot helyeztek el a betoncső tetején, oldalán és a víz alatti részén fúrt lyukakban, mondta az Indexnek Vámos Antal robbantásvezető. A tölteteket négy időzítési fokozatban robbantották fel cseh gyártmányú gyutacsokkal.

Nem lennék most a pangó vizek helyében!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport