Egymilliárdért akarták kutatni a poratkákat

2011.01.22. 10:03 Módosítva: 2011.01.22. 12:27
Milliárdos poratka-allergia kutatási pályázat ügyében vizsgálódik Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. A pályázatot a szakértők véleménye ellenére felpontozták, de szerződéskötés végül nem volt. A kutatócég pert indított a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen, és két büntetőeljárás is indult.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata szerint a Genetic Immunity Kft. 2008-ban a Jedlik Ányos-program keretében nyert el egymilliárd forintot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán egy poratka-allergia kutatás tervével, írja a Magyar Nemzet. Budai szerint a cég annak ellenére nyert, hogy a pályázatot szakmailag nem támogatta az Egészségügyi és Tudományos Tanács, és a pályázatokat értékelő külső szakmai bírálók is lepontozták azt.

A poratka-pályázat végül mégis felkerült a rangsor támogatást jelentő harmadik helyére, mivel a bírálók egyik tagja bónuszpontokkal felpontozta. A támogatási szerződés megkötése viszont meghiúsult, mert az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága (ETT-Tukeb)elutasította azt, miután a Genetic Immunity Kft. még a pályázat előzményprojektjének eredményeit sem tudta bemutatni. A cég viszont azóta is követeli a pénzt és perekkel fenyegeti az NKTH-t. Közben elrendelték a pályázat ismételt elbírálását, ennek felfüggesztését kérte most Budai.

A Genetic Immunity Kft. az NKTH elnökének jogszerű döntése alapján volt nyertes a pályázaton – másokkal együtt, közölte a cég. A költségvetési kötelezettségvállalást az állam azóta nem teljesíti. Az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságánek nem volt az ügyben hatásköre eljárni, így hiába hozott bármilyen döntést is az ügyben, az nem csak megalapozatlan, hanem súlyosan törvénysértő is volt, áll a Marczingós László ügyvéd által az Indexnek küldött közleményben.

A cég az ügyben érdekelt néhány akadémikus ellen etikai panaszt nyújtott be az MTA elnökéhez. Az egész ügyet vizsgálta a Legfőbb Ügyészség is, mely szervezet álláspontja egyezett a Genetic Immunity Kft-ével. A Legfőbb Ügyészség intézkedése miatt, illetve a GI feljelentése alapján két büntetőeljárás is indult. Az előbbi hűtlen kezelés miatt az NKTH ellen, míg az utóbbi az NKTH és az ETT-Tukeb kapcsán hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés miatt. Az eljárások folyamatban vannak.

A cég közleménye szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányváltás óta gyakorlatilag semmilyen törvényes intézkedést nem tesz az ügyben, döntései egymásnak ellentmondóak, végrehajthatatlanok, és törvénysértőek. A Genetic Immunity Kft a költségvetési kötelezettségvállalás érvényessége miatt polgári pert indított még 2010 év végén az NKTH, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen.

Az Innovációs Alappal kapcsolatos jogszabályi környezet megváltoztatása miatt a GI és a NFM között peren kívüli tárgyalások vannak folyamatban, melynek eredményét még nem lehet előre látni, de a felek nyugodt légkörben, korrekt módon járnak el a jogszabályok teljes betartása mellett, olvasható a közleményben.

Az ügyben 2010. november 12-e óta – a GI megkeresésére – vizsgálatot folytat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti erőforrás Minisztérium.