Az elmúlt tíz év legjobb magyar sajtófotói

2011.01.24. 13:34
Tíz kép az elmúlt évtizedből, amelyek a Magyar Sajtófotó-pályázat zsűritagjai szerint legjobban jellemeznek egy-egy évet. Most szavazzon az olvasó, melyik az évtized legjobb hírfotója!

Lassan harminc éve minden év elején megválasztja a szakmai zsűri hazánk legjobb sajtófotóit az elmúlt év terméséből – vagy legalábbis az aktuális Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött anyagok közül. Az alábbiakban összeszedtük az elmúlt évtized kilenc legkiemelkedőbb képét, az olvasók pedig szavazhatnak, hogy közülük melyik jellemzi leginkább az elmúlt időszakot.

A képeket a sajtófotó-pályázat legjobb hírképéért járó Escher Károly-különdíja alapján válogattuk, kivéve a XXI. Magyar Sajtófotó Pályázatot, amikor ezt a nagydíjat nem osztotta ki a zsűri (2002-es évet a hír kategória első djíazottja képviseli). A képek kattintásra nagyobb verzióban is megtekinthetők.

2001 – XX. Magyar Sajtófotó-pályázat

Kovács Attila (MTI) – Kihelyezett kormányülés Mezőkövesden.
Mezőkövesd, 2001. augusztus 7. Megkezdődött a kormány negyedik kihelyezett ülése Mezőkövesden. Többek között áttekintik a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési programját. A képen Kaveczky Imréné kezet csókol Orbán Viktornak a polgármesteri hivatal előtt.

2002 – XXI. Magyar Sajtófotó-pályázat

A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjat nem osztotta ki a zsűri. A hír kategória első díj: Kovács Attila (MTI) – Kormányavató fesztivál a Városligetben.
Budapest, 2002. május 31. Medgyessy Péter miniszterelnök és kabinetjének tagjai kormányavató fesztivált tartottak a Városligetben. A kormányfő a színpadon bemutatta az új kabinet tagjait. A képen Göncz Árpád volt köztársasági elnök.

2003 – XXII. Magyar Sajtófotó-pályázat

Túry Gergely (HVG) – Zárd be. Diósgyőr, 2003. február 14.
A DAM Steel január 22-én tartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos olasz Cogne Acciai Speciali Srl. úgy döntött, hogy a diósgyőri társaság csődöt jelent. A DAM Steel Rt. ezerötszáz dolgozója alapfizetésen várta, hogy újrainduljon a termelés.

2004 –  XXIII. Magyar Sajtófotó-pályázat

Riskó Gáspár – Nesze semmi fogd, meg jól.
2004. augusztus 6. Holmiját cipelő, sérült férfi Törökbálinton, a tűzijátékraktár felrobbanása után, a környéken lakók kitelepítésekor.

2005 – XXIV. Magyar Sajtófotó-pályázat

Koszticsák Szilárd (MTI) – Kampánykezdés.
Budapest, 2005. október 16. Megkezdődött a Magyar Szocialista Párt A jövő színe című nagygyűlése a Papp László Sportarénában.

2006 – XXV. Magyar Sajtófotó-pályázat

Szandelszky Béla (AP) – Kormányellenes tüntetés.
Budapest, 2006. október 23. Rohamrendőrök könnygázt bevetve próbálnak feltartóztatni egy kormányellenes tüntetők által beindított T-34-es tankot a Deák téren, az ötvenhatos forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján kitört zavargásokban.

2007 – XXVI. Magyar Sajtófotó-pályázat

Szigetváry Zsolt (Szabadúszó, MTI külsős) – Meleg helyzet után.
Budapest, 2007. július 7. Egy megvert meleg pár a mentőautóra vár. Több szélsőjobboldali csoport ellentüntetést szervezett a budapesti meleg büszkeség napi felvonulás idejére. Amíg az esemény tartott, a rendőrök meg tudták akadályozni a komolyabb incidenseket, de az felvonulás után a feloszló tömeget már nem védte senki, több helyen verekedés tört ki. A képen látható német pár egy olyan kocsmába tért be egy pohár sörre, ahol szkinhedek iszogattak.

2008 – XXVII. Magyar Sajtófotó-pályázat

Schmidt János – Le a magyargyűlölettel.
Budapest, 2008. szeptember 20. Turisták mosolyognak a „magyargyűlölet” ellen szervezett demonstráción. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom felhívására több radikális csoport tüntetett a Magyar Demokratikus Charta és a cigány szervezetek demonstrációja ellen. A tüntetők Hősök teréről a Szabadság térre, a Magyar Televízió székháza elé vonultak.

2009 – XXVIII. Magyar Sajtófotó-pályázat

Túry Gergely (HVG) – Ítélet a lincselés ügyében.
Debrecen, 2009. november 13. Ifj. Horváth Dezső elsőrendű vádlott az ítéletet hallgatja a Debreceni Ítélőtáblán. Horváth Dezső és hét vádlott társa gyerekei szeme láttára verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt Olaszliszkán 2006. október 15-én. A debreceni ítélőtábla súlyosbította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság korábbi ítéletét, a nyolc vádlottból hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak.

2010 – XXIX. Magyar Sajtófotó-pályázat

Kovács Tamás (MTI) – Vöröslő fájdalom.
2010. október 6. Egy férfi vörösiszappal elöntött háza előtt Devecseren, miután 2010. október 4-én a Magyar Alumíniumtermelő és -kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti tározójának gátja átszakadt, és egymillió köbméter maró hatású vörösiszap ömlött ki. A katasztrófa három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érintett, negyven négyzetkilométer terület lakossága és élővilága került veszélybe.

Az elmúlt évtized legjobb hírfotója szerintem:

A 2010-es évhez kapcsolódóan mindenképp szeretnénk, ha versenyen kívül szerepelne itt még egy kép: Huszti István, az Index fotóriportere nyerte idén a Sajtofotó-pályázaton a Magyar Újságírók Országos Szövetségének nagydíját, amit az év legkiemelkedőbb fotóteljesítményéért szoktak odaítélni egyedi képeknek vagy képsorozatoknak, témától, kategóriától függetlenül.

Huszti István (Index): Túlélők – Macska és gazdája a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron
Huszti István (Index): Túlélők – Macska és gazdája a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron