Gál Györgyért százmillió forint az óvadék

2011.01.26. 07:10 Módosítva: 2011.01.26. 07:11
A Fővárosi Bíróság százmillió forintban állapította meg Gál György volt SZDSZ-es politikus, az erzsébetvárosi önkormányzat korábbi gazdasági bizottsági elnöke óvadékát, írja a Magyar Nemzet és a Népszava.

A Népszava úgy tudja, Gál György novemberben kérte a bíróságtól, hogy óvadék mellett szabadlábon védekezhessen. A volt bizottsági elnök azért csak két év előzetes letartóztatásban eltöltött idő után kérte az óvadék lehetőségét, mert ezt az ügy nyomozati szakában a jogszabályok nem teszik lehetővé, csak a vádemelési szakban.

A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a politikus védője Bárándy Péter 16 millió forint óvadékot ajánlott fel, de erre nemet mondott az eljárás bírája.

Bárándy Péter úgy nyilatkozott, hogy tudomásul vették a határozatot, de az ügyészség megfellebbezte a döntést, így az óvadékkérelmet a fővárosi ítélőtábla bírálja el. Ha a másodfokú bíróság helyben hagyja a határozatot, azután kerülhet házi őrizetbe Gál György, ha letéti számlán elhelyezi a megállapított összeget.

Hunvald és Gál 2008-ban
Hunvald és Gál 2008-ban

Az erzsébetvárosi ingatlanügy másik vádlottja, Hunvald György korábbi erzsébetvárosi polgármester védője a Népszavának úgy nyilatkozott: a volt szocialista politikus is kérhette volna óvadék fejében történő szabadlábra helyezését, de nem tette, mert "nincs abban az anyagi helyzetben".