Nem lesz népszavazás a női kvótáról

2011.01.28. 13:27
A kezdeményezés célja az volt, hogy a választásokon induló szervezetek listáin minden második helyen nő szerepeljen.

Nem sikerült összegyűjteni a női képviselői kvóta ügyében kezdeményezett népszavazáshoz a szükséges 200 ezer aláírást - közölte a kezdeményező Nők a Pályán Egyesület szóvivője, Rajnai Gitta.

A népszavazási kezdeményezés ügyében pénteken 16 óráig lehet leadni az összegyűjtött aláírásokat, de ez várhatóan nem történik meg, ugyanis a szervezet Rajnai Gitta tájékoztatása szerint a szükséges 200 ezer helyett 60-65 ezer aláírást tudott csak összegyűjteni.

"Annak ellenére, hogy most sajnos nem lesz népszavazás a női kvóta ügyében, úgy véljük, tovább kell menünk az úton" - jelentette ki Rajnai. Hozzátette: a 60-65 ezer aláírás összegyűjtését nagy eredménynek tekintik, hiszen az aláírások azt jelentik, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien álltak az ügyük mellé.

Mint mondta, azért is tartják sikeresnek az akciójukat, mert ennek nyomán az addig elszigetelten működő női szervezetek "egymásra találtak", és megindult közöttük a párbeszéd.

A közeljövőben egyébként értékelik az aláírásgyűjtés tapasztalatait, és döntenek arról, hogy újabb népszavazási kezdeményezést indítanak-e, vagy más módon próbálják elérni céljukat.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) 2009. szeptember 22-i ülésén hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, a szervezet azonban csak azt követően kezdhette meg az aláírások gyűjtését, hogy az Alkotmánybíróság 2010. július 8-án helybenhagyta az OVB határozatát.

Rajnai Gitta szerint szerencsétlenül jött ki az aláírásgyűjtési kampány, mert a nyár közepén tudták csak elkezdeni a gyűjtést, de azt az októberi önkormányzati választás miatt augusztus 23-án fel kellett függeszteniük, mivel a törvény szerint ebben az időszakban nem lehet aláírást gyűjteni.

Az összegyűjtött, de le nem adott aláírásokat a szervezetnek a törvényben előírt módon meg kell semmisítenie.