Hétfőn kész új diszkószabályozás

2011.01.29. 09:30
Hétfőre elkészül a kormány által létrehozott munkacsoport azzal a javaslattal, amely a West Balkánban történt tragédia nyomán szigorítaná a bejelentési kötelezettségre vonatkozó jogszabályt.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt héten közölte, hogy a kabinet munkacsoportot hozott létre, amelynek január 31-ig kell kidolgoznia egy jogszabály-módosítási javaslatot annak érdekében, hogy a jövőben megszűnjenek azok a kiskapuk, amelyek a január 15-i diszkótragédiához hasonló eseteket előidézhetik.

A tárcavezető akkor azt mondta, hogy a vonatkozó európai irányelvet figyelembe véve is van lehetőség arra, hogy a kereskedelmi tevékenységet végzők esetében ne csupán bejelentési kötelezettség legyen, hanem engedélyezési eljárás is.

A kabinet január 31. után megtárgyalja a munkacsoport javaslatát, és ha az alapján nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítás is szükséges, akkor azt beterjeszti a parlament elé.

A diszkótragédiát követően több budapesti kerület fideszes polgármestere közös levelében Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérte a kereskedelmi tevékenység engedélyezési eljárásának szabályozásával kapcsolatban. A polgármesterek szerint ugyanis elfogadhatatlan például az, hogy a tűzoltóság és az építési hatóság előzetes jóváhagyása nélkül nyithasson meg egy étterem vagy szórakozóhely.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány életét vesztette a diszkóból kiáramló tömegben. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány korábbi közlése szerint fulladás okozta. Az ügyben nyolc embert gyanúsítanak halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A rendőrség hétfőn vádemelési javaslattal küldi meg az ügy iratait az ügyészségnek.

A szórakozóhelyet a terézvárosi jegyző január 19-én 90 napra bezáratta, majd a West Balkán néhány nappal később a honlapján közölte, végleg bezár.