Szabadlábra helyezték Benedek Fülöpöt

2011.02.01. 14:45 Módosítva: 2011.02.01. 14:57
A bíróság nem tart attól, hogy a volt földművelésügyi szakállamtitkár befolyásolná a nyomozást, amelynek menetében "érdemi változás történt".

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szabadlábra helyezte Benedek Fülöp volt földművelésügyi szakállamtitkárt, akit hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak.

A Fővárosi Bíróság közlése szerint B. Fülöp előzetes letartóztatását megszüntették, a házi őrizet elrendelésére irányuló ügyészi indítványt elutasították. A végzés jogerős.

A bíróság közlése szerint az előzetes letartóztatás meghosszabbítása (december 8.) óta a bűncselekmények köre, azok tényállása és minősítése nem változott, de a nyomozás menetében érdemi változás történt. Figyelembe véve Benedek Fülöp legutóbb tett vallomását, és a nyomozás állását, nem merült fel olyan tény, vagy adat, amely alapján a gyanúsított megpróbálná befolyásolni a nyomozás menetét. Ennek elvi lehetősége azonban továbbra is fennáll, közölték.

A bíróság álláspontja szerint a házi őrizet a bizonyítási eljárás meghiúsítására törekvés veszélyét sem kizárni, sem csökkenteni nem képes. Emiatt nem indokolt az előzetes letartóztatás megszüntetése mellett a házi őrizet elrendelése.

Benedek Fülöpöt november 4-én hallgatták ki gyanúsítottként, majd vették őrizetbe.

A gyanú szerint Benedek Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötésével fizesse ki.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve, részben felbujtóként a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott.