Ültessünk színészt a miniszterelnöki székbe!

2011.02.06. 17:52
A magyar színjátszás és filmművészet is van annyira erős, hogy miniszterelnököt vagy államfőt adjon a nemzetnek. Színművész parlamenti képviselőnk több is volt, mások vásznon-színpadon bizonyították rátermettségüket a megfelelő szerepekben. Ne elégedjünk meg ennyivel, éppen ideje, hogy valaki tényleg a 100 éves Ronald Reagan nyomdokaiba lépjen. De ki?

Alföldi Róbert

A Nemzeti Színház 43 éves igazgatója már főiskolás korában letette a névjegyét, Raszkolnyikovként villogott Veszprémben. A Vígszínház azonnal szerződtette, egyre-másra kapta a legnagyobb szerepeket, harminc sem volt, és már rendezett. A Heti hetes c. tévéműsor kissé közelebb hozta a politikához, amelytől családilag egyébként sem állt távol, apja, Alföldi Albert négy évig az MSZP parlamenti képviselője volt. Vezetői kvalitásai 2008 júliusa óta csiszolódnak a Nemzeti élén, néha hibákat is elkövet, de azt csak az nem, aki nem dolgozik, egyes hírek szerint hamarosan szabaddá válhat. Energikus fiatalember, leginkább miniszterelnöknek alkalmas.

Bajor Imre

Nem mi tehetünk róla, hanem az ábécé, hogy ismét Heti heteses jelölt következik. A humor egyik igazi nagyágyúja a Szomszédok c. legendás tévésorozat fodrászaként robbant be, de úgy tudni, ennél izgalmasabb szerepekben is jó teljesítményt nyújtott. Az utóbbi időkben hullámzó formát mutat, Kicsi Huszár nevű étterme befuccsolt, a bulvársajtó szerint egészségügyi problémákkal is küzdött. Még csak 53 éves, előtte az élet. A magas szintű politikai szerepvállalás gátja lehet, hogy "a fellépések előtt mindig lámpalázzal küzd, különösen akkor, amikor több év kihagyás után áll ismét színpadra". Köztársasági elnöknek azért megfelelne.

Csányi Sándor

A 35 éves színész napjaink legismertebb magyar filmsztárja, tömegeket vonzó és kritikai elismerést is hozó művekben vitt főszerepeket, a Kontrolltól a Csak szex és más semmin és a Szabadság, szerelemen át a Poligamyig. A Radnóti Színház társulatának is tagja, nagyon szereti a közönség. Példás kiállású, sármos, dinamikus férfi. Noha politikai vonzalmairól, nézeteiről semmit sem tudunk – meglehet, ez voltaképpen előny –, az fix, hogy már a neve is sokra hivatottá teszi. Egy szó, mint száz, szerintünk a jóisten is miniszterelnöknek teremtette.

Eperjes Károly

Hogy miért válogattuk be az 56 éves színművészt a jelöltek közé, azt nyilván nem kell megmagyaráznunk. Eperjes egyszer már bekerült a parlamentbe, néhány napra. 1994-ben a Fidesz országos listájának volt az egyik húzóneve, előre megmondta, segíteni akar, aztán lemond. Képes megoldani a legnehezebb feladatokat is, ezt nemcsak Hídemberként bizonyította, hanem az Eldorádó Monorijaként is, a Teleki téri piacon. Egyes információk szerint a Nemzeti Színház élére pályázik, pedig nem szabadna beérnie ennyivel. Államfőnek való ilyen fiatalon is.

Helyey László

Sokan úgy gondolják, semmire sem jó ez a szedett-vedett demokrácia, húsz év alatt nem bírtunk ötről hatra jutni, klasszisokkal jobb lenne, ha egyfajta egészséges királyságot vezetnénk be a Kárpát-medencében. A történetírók és a mondaköltők szerint két királyunk magaslott ki az amúgy a miniszterelnökökénél-államfőkénél jóval színvonalasabb mezőnyből. Hunyadi Mátyás volt a második, nyögte bús hadát Bécsnek büszke vára, nagy és erős volt a haza akkoriban. A Mátyásként nagyszerű Helyey László első körben államfőként is megállná a helyét, kellő előkészületek után jöhetne a koronázás.

Kern András

kern 88. utca foglyai pécsi nemzeti színház centrál színház társ

Még egy nagyágyú a baloldali-liberális humor világából. A 62 éves színész olykor kissé nyeglének tűnik, ám ez ne tévesszen meg senkit. Miniszterként már 1997-ben kivágta a rezet egy kimagasló nézettségű mozifilmben. Félrelépett ugyan, de ezt mindenki megbocsátotta neki. Az utóbbi időben valamivel halványabb, mint a 80-as évekre tehető fénykorában, amikor minden második alkotásban főszerephez jutott, a miniszterelnökség már nem is lenne neki való, államfőként viszont bármikor meg tudná nevettetni kollégáit. Pláne, ha végre elmesélné, hogyan vesztette el a szüzességét.

Koncz Gábor

Nem akarjuk befolyásolni olvasóinkat, de muszáj kimondanunk: Koncz Gábor az egyik favoritunk. Kemény, mint a kő, erős, mint a bivaly, nincs nő, akit ne kaphatott volna meg hosszú, színes és színvonalas élete során. Ha van valaki, akivel soha, semmilyen körülmények között nem mernénk ujjat húzni, az ő. Ráadásul bele is öregedett-tekintélyesedett a feladatba, olyan a kiállása, hogy ha az asztalra csapna, hanyatt-homlok menekülne a közelből Barack Obama, Vlagyimir Putyin és az összes többi ász. 72 éves, a felét letagadhatná. Nála jobb államfőt keresve sem találhatnánk.

Növényi Norbert

Még egy roppant erős ember van a listánkon. Az 53 éves Növényi Norbert annyi mindent kipróbált, hogy felsorolni is tereh. 23 évesen Moszkvában nyert olimpiai aranyérmet birkózásban, megmutatta a kommunistáknak, később kick-boxban és MMA-ban is a csúcsra kapaszkodott. A politikában is szétnézett, 2002-ben ott volt az Új Baloldal országos listájának negyedik helyén. Színművészként 1988-ban debütált, a Budapesten forgatott Vörös zsaruban. Nem elhanyagolható momentum, hogy maga Arnold Sczwarzenegger kaliforniai kormányzó tépte le a lábát. Főszerepekkel nem igazán halmozták el, pedig a vak is láthatja, ott a helye a miniszterelnöki dolgozószobában.

Pécsi Ildikó

Nem lett volna igazságos, ha egy nő sem kerül be a jelöltek közé, sőt az sem az, hogy csak egy került. Viszont nem kérdés, hogy Pécsi Ildikót nem hagyhattuk ki a sorból. Színészi diadalai mellett sok évtizednyi politikai pályafutásra is büszke lehet a 70 éves művésznő, tudását, rutinját bűn nem hasznosítani, az nem elég, hogy a gödöllői kulturális életnek ő az egyik motorja. 1975-ben belépett az MSZMP-be, a Horn Gyula-féle parlamenti ciklus idején képviselő is volt, mindenki csak sajnálhatja, hogy a háttérbe húzódott. A Sándor-palotát voltaképpen neki építették.

 

Reviczky Gábor

Magyarországot Reviczky Gábornak kellene megmentenie, állítják egyes politikai elemzők. Meglepetten vettük észre az imént, amikor utánanéztünk, hogy már 61 éves, közel sem látszik annyinak. Legismertebb filmjeiben részben vagy egészben hülye szereplőket alakít – gondoljunk csak a Csinibabára, a Zimmer Ferire, az Üvegtigrisre! –, ehhez képest néhány hete láttuk színházban, és kiderült, hogy megfelelő körülmények közt nem is ripacs.  Politikai nézeteit nem rejti véka alá, elképzelései markánsak, dinamizmusa figyelemre méltó. Miniszterelnökként is feltalálná magát.

Rudolf Péter

Még egy jelölt jobbról, illetve az Üvegtigris vidékéről. A kamaszhangú színművész 51 éves, ő is azok közé tartozik, akik fiatalabbnak látszanak koruknál. A Beugró c. tévéműsorban látszik leginkább, hogy átlagon felüli tehetség, vezetői kvalitásokkal. Rendezett is nemegyszer, elrendezhetné a haza sorsát is végre. Kormányfőként, természetesen. Annyit rögtönözhetne, amennyit bír, egy jó kis szívből jövő, pillanat szülte marháskodással minden konfliktust elsimíthatna. Hiszen nem igaz, hogy mindig minden a kidolgozott tervek alapján alakul. Nagyon nem igaz!

Székhelyi József

A 64 éves Székhelyi József kissé kiment a divatból, a Szabad Demokraták Szövetsége nevű párttal egyetemben. Pedig még hat év sem telt el azóta, hogy az SZDSZ küldöttgyűlésen különös Himnusz-parafrázist adott elő. Ebben Orbán V. akkori ellenzéki vezető Tokaj hímvesszejeként bukkant fel, mint olyan személy, aki szétcsepegteti nektárját az országban. A színművész akkor a szegedi színház igazgatója volt, ma másutt keresi kenyerét. Talán újra feltörhetne, a párttal karöltve. Az esélyek nem túl jók, de hát semmi sem tart örökké. Lehet, az ő miniszterelnök-jelöltsége hozhatná vissza a régi időket.

Usztics Mátyás

A 61 éves színész az Angyalbőrben c. tévésorozat legendás Karádi őrmestereként hetente mutatta meg, hogy tud parancsolni. Vasszigor, céltudatosság, világos eszmék nélkül nem lesz itt rend, ezzel mindenki tisztában van. Az is lehet, hogy az önnön korlátai közül kitörni, igazi nagypárttá válni képtelen Jobbiknak pont egy Usztics Mátyáshoz hasonló kaliberű figurára lenne szüksége ahhoz, hogy magasabb szintre lépjen. Pontosabban, egy Usztics Mátyás kaliberű miniszterelnök-jelöltre, sőt miniszterelnökre. Ha egy irányba húznak, nincs akadály.

Varga Miklós

Írtuk fentebb, Mátyás a magyarok második szuperkirálya. Az első természetesen nem volt más, mint Szent István, az államalapító, akit a magyar zenetörténet leghíresebb rockoperájából ismerünk mindenekelőtt. Na és ki volt minden idők leghitelesebb Istvánja? Pontosabban minden idők leghitelesebb Istvánjának az énekhangja? Társulatok jönnek-mennek, felújítások készülnek-elmúlnak, akkor is Varga Miklós a király. Előbb a Sándor-palota, aztán a trón, ez legyen a dolgok normális menete. Kivárjuk, amíg elrendeződik minden, ahogy kell. Nem tarthat már soká.

Ki legyen a magyar Reagan?