Három közbeszerzés-mentesség egy napon

2011.02.08. 14:27
Köztársasági elnökségi ingatlanok felújítására kért közbeszerzés alóli felmentést a Köztársasági Elnöki Hivatal. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén három mentesítési indítvány is szerepelt.

412 millió forintos beruházásra kért közbeszerzés alóli mentességet a Köztársasági Elnöki Hivatal. A nemzetbiztonsági bizottság kedden a szocialisták nem szavazata ellenére megszavazta, hogy Schmitt Pál hivatala közbeszerzés nélkül keressen beruházót három ingatlan felújíttatásához. A hivatal a Béla király úti rezidencián és Schmitt Pál Művész utcai lakhelyén is tervez építési munkákat.

Zárt ülésen tárgyalták meg a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által benyújtott, közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelmet. Az Index információi szerint a 4 milliárdos nettó összegű beruházást közlekedési, közútfejlesztési területen hajtanák majd végre. A minisztérium az informatikai rendszer biztonsági szempontjai miatt kérte a nemzetbiztonsági szempontú beszerzési könnyítést.

A testület kedden tárgyalta az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója által benyújtott kérelmet is.

A Fidesz az előző ciklusban többnyire megszavazta az akkori kormány, illetve kormányszervek által benyújtott előterjesztéseket. De az akkor még ellenzéki párt azt ígérte, hogy a közbeszerzési törvény újratárgyalásakor vagy újraalkotásakor ezt a kérdéskört is újra kell szabályozni. Demeter Ervin sürgette, hogy a NATO-beszállító minősítéssel rendelkező, átvilágított vállalkozások mintájára legyen egy hazai, nemzetbiztonsági minősítéssel rendelkező beszállítói kör, amelynek tagjai megfelelnek a biztonsági szempontoknak, és őket lehessen versenyeztetni.

Demeter az Index kérdésére elmondta, fenntartja korábbi álláspontját, és a valószínűleg ősszel sorra kerülő törvénymódosításánál javasolni fogja a módosítást a szaktárcának.