Újabb pert indítottak a Mal Zrt. ellen

2011.02.08. 14:40 Módosítva: 2011.02.08. 15:20
Újabb per indult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon. Egy házaspár tízmillió forintot követel a cégtől.

A keresetlevél szerint a felperesek devecseri otthonát a vörösiszap nem öntötte el, de életük a katasztrófa következtében ellehetetlenült. A felporzó iszap hosszú távú egészségügyi hatásai ismeretlenek, az ÁNTSZ porálarc viselését javasolja. A katasztrófa miatt ingatlanjuk értéke ötven százalékkal csökkent, állítják a felperesek.

A házaspár arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze a Mal Zrt.-t kártérítés címén - a lakóingatlan értékvesztése miatt - 8,45 millió forint, nem vagyoni káruk megtérítésére pedig kétmillió forint kifizetésére.

A férj a bíróságon azt mondta: nem tudják, hogy a szálló por milyen egészségügyi hatásokkal jár, a családját nagyon megviselte az esemény, pszichológust is felkerestek. A két gyerekük tanulmányi eredménye is romlott, állítása szerint továbbra is félnek attól, hogy újabb katasztrófa történik.

A feleség hozzátette, hogy több a kiadásuk az iszapömlés óta, a bevételeik pedig csökkentek. A család folyamatos stresszben él, baráti körük széthullott. Mint mondta, olyanok lettek, "mint a leprások", ha meglátják az autójukat, rögtön tudják, hogy Devecserből érkeztek.

Az alperes jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, szerinte a cég nem felelős a katasztrófáért, rendelkezett a jogszabályi előírásoknak megfelelő engedélyekkel, a gátszakadást elháríthatatlan külső körülmények okozták.