Félmillióra perli az ORFK-t a bilincsbe vert tudósító

Csütörtökön megkezdődött Bogád Zoltán ORFK ellen indított kártérítése pere a Fővárosi Bíróságon. Az újságíró azért követel félmillió forintot a rendőrségtől, mert szerinte jogtalanul bilincselték meg és tartották fogva, amikor egy demonstrációról tudósított az Index munkatársaként.

A felperes 2007. november 17-én a Batthyány örökmécsesnél tudósított egy be nem jelentett békés demonstrácóról, amit a rendőrség feloszlatott. Bogád Zoltán kilétét útlevelével igazolta, és igazolni próbálta újságírói mivoltát is, de parlamenti belépőjét a rendőrök figyelmen kívül hagyták.

Annak ellenére, hogy hangoztatta, hogy újságíró, megbilincselték, a rendőrségi fogdába vitték és az esti óráktól egészen hajnalig fogva tartották, majd szabálysértési eljárást indítottak ellene „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” címén. A Pesti Központi Kerületi Bíróság később jogerős végzésével megállapította, hogy az újságíró nem követett el szabálysértést. Bogád Zoltán keresetében arra kérte a Fővárosi Bíróságot, kötelezze a rendőrséget 500 ezer forint és kamatai nem vagyoni kár megtérítésére.

A tárgyaláson az Index egykori, a Stop.hu jelenlegi munkatársa elmondta, annak ellenére igazoltatták, hogy a demonstrálóktól legalább 10-15 méterre állt és telefonon tudósított a történtekről. Megbilincselve bevitték a VII. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol elvették a nadrágszíját és egy cellába zárták. Azután, hogy a Hír TV bemondta, hogy elvitték a rendőrök, és ügyvédje is kereste, a cellából kiültették a folyosóra, ahonnan azonban még az illemhelyre is csak engedéllyel mehetett ki. Végül kihallgatták és szabálysértésért 40 ezer forintra büntették, majd hajnali 2 órakor elengedték.

Bogád Zoltán jogi képviselője ehhez a tárgyaláson hozzátette, hogy mint ügyvéd már este fél 8-kor személyesen vitt igazolást a rendőrségre arról, hogy Bogád Zoltán újságíró, de az újságírót mégis csak hajnalban engedték szabadon.

A tárgyalást május 24-én folytatják a Fővárosi Bíróságon.