Nem nyúl a magzatvédelmi törvényhez a Fidesz

2011.02.10. 14:31
Nem lesz az eddiginél szigorúbb abortuszkorlátozás az új alkotmány megszövegezése után. A siófoki kihelyezett Fidesz-KDNP zárt frakcióülésen eldöntötték, nem módosítanak a szabályokon. Csak egy ember szavazott a régi törvény ellen.

Az Index információi szerint a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták, hogy az alkotmányozási folyamat se okozzon változást a magzatvédelmi törvényben. Ez az jelenti, hogy a már korábban felmerült magzatvédelmi szövegjavaslatok esetleges elfogadása esetén sem lesznek lényegi módosítások a terhesség-megszakítás kialakult rendszerében.

Már az alkotmányozásról folyó tárgyalások korai szakaszában felmerült, hogy az új alaptörvény szövegének tartalmaznia kellene azt a megállapítást, hogy az élet a fogantatáskor kezdődik. Különösen a kereszténydemokraták szorgalmazták, hogy a magzati élet védelme kerüljön bele az új alkotmányba.

Harrach Péter decemberben jelezte, szerinte a javaslat beemelése nem jelentheti az abortusz tilalmát. A két kormánypárt képviselőinek többsége a siófoki háromnapos kihelyezett frakcióülésén is ragaszkodott ehhez a tételhez. A képviselőcsoport csütörtökön délelőtt tárgyalt a tavaszi alkotmányozási tervekről, és ebben a kérdésben külön szavaztak is.

Az MTI kereszténydemokrata forrásból úgy értesült, hogy az ülésen „nagyon kemény, élére állított, 24 órás vita bontakozott ki”, mert a helyszínen szétosztott másfél oldalas koncepció nem tartalmazta a részükről előzetesen jelzett alapvetéseket, a házasságról, a család védelméről, illetve a magzati élet védelméről.

Úgy tudjuk, hogy végül összesen egy képviselő tartott ki amellett, hogy mindenképp szigorítás kell az abortusztörvényben, hárman pedig tartózkodtak.

Surján László felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a magzatvédelmi törvénynek vannak olyan részei, amelyet elfogadása óta nem tart be az állam. Nincsenek például rendszeres felvilágosító jellegű előadások az iskolákban az abortusz hatásairól.

Egy tavaly decemberi közvélemény-kutatás szerint a választók nagy része nem támogatná az abortusz szabályozásának szigorítását, és még a terhesség-megszakítást leginkább ellenző csoportban, a 60 éves és idősebb férfiak körében is csak ugyanannyian szigorítanának, mint ahányan változatlanul hagynák a jogszabályt.