Nem lesz alkotmányozó nemzetgyűlés

2011.02.11. 21:21
Megváltoztatta siófoki frakcióülésén a Fidesz-KDNP az alkotmányozás eddig tervezett menetét: az új alaptörvényt nem húsvéthétfőn, hanem április 18-án fogadhatná el az Országgyűlés. A tanácskozáson az alaptörvény ügyében és oktatási kérdésekben is vita bontakozott ki. A kormánypárti képviselők arról is döntöttek, hogy megvédik az embereket a közszolgáltató cégekkel és a bankokkal szemben.

A háromnapos zárt frakcióülést tartott a héten a fidesz és a KDNP, a tanácskozás kiemelt témája az alkotmányozás volt. Több új döntés is született: Szájer József fideszes EP-képviselő vezetésével háromtagú alkotmányszövegező bizottságot hoztak létre egy fideszes és egy KDNP-s taggal. Eldőlt az is, hogy a kabinet nem terjeszt alkotmánytervezetet a Ház elé, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság által készített koncepciót pedig véleménynek, vitaanyagnak tekintik. A Fidesz-KDNP ugyanakkor saját alkotmánytervezete szempontjából irányadónak tekinti a testület dokumentumát.

Szájer József arra kérte a többi parlamenti frakciót, hogy terjesszék be saját alaptörvény-elképzelésüket, amelyeket - a kormánypártok terve szerint - egymással párhuzamosan tárgyalna a Ház. A képviselőcsoportok és a független képviselők saját normaszövegét március 15-ig várják.

Eltérő elképzelések

Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő bejelentette: az új alkotmány nem változtatja meg a jelenleg érvényes magzatvédelmi szabályokat. Hozzátette, ennek rögzítésével elejét akarják venni annak, hogy a témával kapcsolatban - esetleges téves feltételezések miatt - felesleges vita induljon.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteken közölte: nem alkotmányozó nemzetgyűlés alakulna március 15-én, hanem a parlament alakítaná úgy át a munkáját, hogy lehetőség szerint több mint hat hét álljon majd rendelkezésére az alkotmány szövegének megvitatására. Arra tesznek majd javaslatot, hogy április 18-án döntsön az Országgyűlés az új alkotmányról - mondta.

A Fidesz-KDNP-s alkotmányszövegező bizottság létrehozása előtt a frakciószövetség ülésén hosszas, nagyon kemény vita bontakozott ki. Kereszténydemokrata politikusok azt mondták, hogy a Salamon László KDNP-s politikus vezetésével kidolgozott 16 oldalas koncepció mellett egy másfél oldalas összefoglalót is szétosztottak, ez azonban kereszténydemokraták szerint a részükről előzetesen jelzett alapvetéseket a házasságról, a család védelméről, illetve a magzati élet védelméről nem tartalmazta.

Lázár János pénteken arra a felvetésre, hogy a KDNP ultimátumot adott-e a Fidesznek, mint arról a hírek szóltak, úgy válaszolt: élénk, elég erős konzultáció zajlott az alkotmányozás kérdésében. Hozzátette: a KDNP-vel meg fognak egyezni minden vitás kérdésben. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető ugyanezzel kapcsolatban azt mondta, nem volt szükség ultimátumra, mert a Fidesz nyitott volt az elképzelésekre.

Oktatási és egyéb sűrű ügyek

Az alkotmányozáshoz hasonlóan oktatási ügyekben is vita alakult ki a frakciószövetség siófoki tanácskozásán, de közel sem volt olyan "parázs", mint az új alaptörvény megalkotásával kapcsolatos - számoltak be az MTI-nek kormánypárti politikusok.

Várhatóan májusban terjesztik be azokat a jogszabályokat az országgyűlésnek, amelyek 2012-től átalakítják a hazai egészségügyi rendszert. A siófoki frakcióülésen Szócska Miklós ismertette a képviselőkkel a Semmelweis-tervet, amely kilenc nagytérségi ellátási körzetre osztaná az országot. Budapesten az állam által átvett kórházak mellett az országos intézeteket és az egyházi fenntartású intézményeket is egységbe akarják szervezni. Az egészségügyi bizottság elnöki posztján Mikola István megüresedő helyét Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa veszi át. Részletesebben >>>

A pénteki záró sajtótájékoztatón kiderült, sem oktatási, sem egészségügyi kérdésekben nem volt szavazás az ülésen; Lázár János úgy fogalmazott, ez egy "véleménynyilvánító kör" volt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról számolt be, hogy hat hónapon belül megszülethetnek az ország átszervezése érdekében szükséges döntések. A kormányfőnek a kihelyezett tanácskozáson elhangzott szavait ismertetve elmondta: az ország átszervezésére vonatkozó kormányzati javaslatokat a kabinet tíz napon belül a kormánypárti frakciószövetség rendelkezésére bocsátja. Ez után indulhatnak, illetve folytatódhatnak a szakmai konzultációk például az oktatással, az egészségüggyel, a munkahelyteremtéssel és az állami segélyezési rendszerrel kapcsolatban.

Küzdelmes, sűrű év lesz - ezt mondta a kormányfő az idei esztendőről szóvivőjének tájékoztatása szerint, hozzátéve: sok más mellett abban is szakítanak az elmúlt nyolc évvel, hogy nem az emberek feje fölött, hanem velük együttműködve szervezik át Magyarországot.

Fél év védelem

A kormánypárti képviselők a védelem időszakának fogják tekinteni a következő hat hónapot - jelentette ki Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője közölte: képviselőtársai számára az jelenti majd a fő kihívást a következő fél évben, hogy miként tudnak a közszolgáltatókkal, a bankokkal szemben védelmet biztosítani az embereknek. Meg kell védeni az állampolgárokat az áram- és gázdíjak emelkedésétől, valamint a banki szolgáltatási díjak áthárításától és a sok családnak gondot okozó hitelezési politikától - tette hozzá.

Ennek érdekében három monitoring-bizottságot hoz létre hétfőn a Fidesz-frakció: az egyik az emberek jövedelememelkedését vizsgálja, a másik két testület pedig azt elemzi majd, hogy a közszolgáltató cégek, illetve a bankok milyen politikát folytattak az elmúlt fél évben. Részletesebben >>>

A frakcióülésen mindezeken felül eldőlt: újra megkezdi a kormány a kát-rendszer - kötelező (energia)átvételi rendszer - felülvizsgálatát; a Fidesz-KDNP nem támogatja, hogy a Dunán bármilyen erőmű létesüljön. Változások lesznek egyes parlamenti bizottságok élén. Az önkormányzatit Láng Zsolt, az egészségügyit Kovács József vezeti majd. Téma volt a fideszes Balsai István semmisségi törvényjavaslata is, amelyet egyhangúlag támogattak a kormánypárti képviselők. Szó esett a gazdasági csomagról is, amellyel összefüggésben Lázár János elmondta: hétfőn Orbán Viktor kormányfő fel fog szólalni a parlamentben ebben a témában. Részletesebben >>>

Lázár lemondott az Audiról

Két héten belül leadja szolgálati gépkocsiját Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere ezt pénteki siófoki sajtótájékoztatóján közölte. Lázár János kedden még azt mondta, hogy a választók dönthetik el, megéri-e nekik, hogy egy 450 lóerős luxusautóval jár. A politikus szerint a tízhengeres Audi S8-as kiválasztásánál a márka nem, csak a biztonság számított. Naponta ingázik Hódmezővásárhely és Budapest között, havi hétezer kilométert tesz meg, ehhez pedig biztonságos autó kell neki, mondta. Pénteken már azt közölte, hogy a jövőben nem kívánja senkinek a szolgálati gépjárművét igénybe venni. Részletesebben >>>