Vádat emeltek Képíró Sándor ellen

2011.02.14. 12:03 Módosítva: 2011.02.14. 13:14
Társtettesként elkövetett háborús bűnökkel vádolják a 97 éves Képíró Sándort, aki az ügyészség szerint az újvidéki hideg napok idején végzett ki civileket.
Egy 1944-es bírósági ítélet másolata és Képíró Sándor fényképe
Egy 1944-es bírósági ítélet másolata és Képíró Sándor fényképe

A Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett elkövetése miatt vádat emelt Képíró Sándor volt csendőr százados ellen.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: a vádirat lényege szerint K. Sándor 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civil személyek törvénytelen kivégzésében.

A büntetőeljárás a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

A magyar fél 2009-ben kapta meg a pogrom dokumentumait Belgrádtól.

Képíró Sándort 2009. szeptember 14-én gyanúsította meg háborús bűntett elkövetésével a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az ügyészség akkor kiadott közleménye szerint a bűncselekményt K. Sándor társtettesként követte el. Mint írták, a rendelkezésére álló adatok szerint 1942. január 23-án a K . Sándor vezette járőrosztag tagjai - a gyanúsított által beosztottjaihoz továbbított parancs alapján - az "újvidéki tisztogatás" során négy civilt lelőttek.

A gyanúsított cselekménye a büntető törvénykönyv szerint "egyéb háborús bűntettnek" minősül, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Újvidéken magyar csendőrök és katonák három nap alatt – a magyar források szerint – 3340 embert, főleg szerbet és zsidót öltek meg, köztük 147 gyereket (szerb források több mint 3800 halottat említenek). Az idén 97 éves Képíró 1996-ban települt vissza Argentínából, miután Buenos Airesben magyar diplomaták megígérték neki, hogy nem lesz bántódása.

Képíró Sándor tavaly első helyen szerepelt a Simon Wiesenthal Központ legkeresettebb háborús bűnösöket tartalmazó listáján.

A férfi mindvégig tagadta a vádakat.