Schmitt hivatala alkalmazza a kabinetfőnök testvérét is

2011.02.21. 14:02
Nemzetpolitikai főtanácsadói címet kapott a Köztársasági Elnöki Hivatalban Kiss Norbert társadalmi és kommunikációs hivatalvezető testvére. A korábban önkormányzati projekteket menedzselő Kiss Antalnak megbízatásából adódóan nem kell mindig bejárni munkahelyére. A főtanácsadó egyébként egy egyesület jelöltjeként a Fidesz ellen indult Piliscsabán a polgármesterség elnyeréséért.

Kinevezése után Schmitt Pál államfő gyökeres személyzeti átalakításokat végzett a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH). Az átszervezéseket részben Kiss Norbert, a KEH társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője végezte. Augusztusban ő jelentette be, hogy a hivatal megválik a korábbi államfő, Sólyom László munkatársainak többségétől.

Az átszervezések közben került a KEH kötelékébe Kiss Norbert testvére,  a teológus végzettségű Kiss Antal, aki  2009-2010 között Piliscsaba alpolgármestere is volt. Kiss már szeptemberben nemzetpolitikai főtanácsadói megbízatást kapott. Az őszi önkormányzati választás előtt, amikor Kiss a Fidesz piliscsabai polgármester-jelöltjével szemben kampányolt, a helyi honlapon azt írta magáról: „a Köztársasági Elnök Úr nemzetpolitikai főtanácsadójaként a fő feladatom az, hogy a nemzet egységét szolgáló Magyarok 21 konferencia-sorozat titkáraként a szervezést, bonyolítást végezzem, megszólítva minden határon túl élő magyar közösséget, és az itt szerzett tapasztalatokat összegyűjtve határozzuk meg közösen, hogy milyen XXI. századi közösséget szeretnénk mi magyarok, milyen alkotmányt, milyen közösségeket, éljünk bárhol a világban”.

A két Kiss már a MOB-os korszakban is Schmitt környezetében volt. 2007-ben egy erdélyi futballeseményen együtt képviselték a magyar sportvezetőt. Információink szerint Kiss Antal egy önkormányzati pályázatok projektmenedzselésével foglalkozó cég ügyvezetője is.

A piliscsabai önkormányzatnál elmondták, Kiss Antallal az elmúlt hónapokban éppen a KEH-es pozíciója miatt kerületek vitába. A főtanácsadó ugyanis a Köztársasági Elnöki Hivatal fejlécével küldött válaszlevelet az önkormányzatnak, jóllehet a piliscsabai vezetés csupán az által vezetett cserkész egyesület vállalásainak elmaradása miatt kért magyarázatot a civilszervezettől. Kiss Antal végül elnézést kért, és közölte, hogy a KEH informatikusa hibázott.

Mint emlékezetes, novemberben testvérének, Kiss Norbert kabinetfőnöknek kellett magyarázkodnia a KEH honlapján helyesírási bakikkal közzétett alkotmányügyi javaslatok miatt, amikor egyik vezető hivatalnokot sem találta hibásnak. Akkor azonban nem volt felelőse a hibáknak.

Kiss Antal  Schmitt Pál balján a Magyarok XXI. konferenciasorozat nyitányán
Kiss Antal Schmitt Pál balján a Magyarok XXI. konferenciasorozat nyitányán

Kiss Antal kinevezésének körülményeiről megkérdeztük a KEH-et is, ott azonban csak későbbre ígértek választ. A KEH parlamenti irodájában, ahol Kiss dolgozik azt mondták: ritkán van bent, ezért nem lesz könnyű elérni, csak üzenetet tudnak átadni neki.

Az átszervezett KEH-nél nem Kiss az első „rokon”. Éppen a helyesírási hibás alkotmányjavaslat kapcsán derült ki, hogy Kontrát Károly lánya, Kontrát Nóra, osztályvezető lett a KEH-ben, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő fia pedig ügyvédi tevékenységet végez megbízási szerződés alapján.

Schmitt Pál unokaöccse, Schmitt Pál Péter viszont a Miniszterelnökségen kapott munkát.