Azt vágták Navracsics fejéhez, hogy kiegyezett a melegekkel

2011.02.22. 13:39
Kiadós veszekedésbe torkollt a Fidesz és a KDNP frakció egyes tagjai között Siófokon a zárt ajtók mögött tartott alkotmányügyi egyeztetés. Amikor kiderült, hogy a Fidesz-vezetés már nem tekinti irányadónak a főként Salamon László által összehozott alkotmánykoncepciót, a vita hevében az is szóba került, hogy az igazságügyi tárca vezetői túl szorosra fűzték a szálakat a homoszexuálisok érdekképviseleteivel.

Az Index információi szerint Salamon László, a KDNP alkotmányügyi felelőse Siófokon azzal vádolta meg Navracsics Tibort, hogy kiegyezett a homoszexuálisok szervezeteivel, és a Fidesz ezért fúrta meg az általa készített 15 oldalas alkotmánykoncepció elfogadását.

A két kormánypárt két hete zárt ajtók mögött tartott alkotmányügyi egyeztetést. A KDNP parlamenti képviselői külön kezdték a háromnapos ülésezést, és az első közösen tartott megbeszélésig senki sem értesítette őket arról, hogy a nagyobbik pártban hirtelen változtattak a folyamat levezénylésének tervén. A kereszténydemokraták csak a helyszínen tudták meg, hogy a 2010 nyara óta működő alkotmány-előkészítő bizottság addigi munkáját a Fidesz visszarangsorolta, és többek között a szocialisták tervezetével tette egyenrangúvá.

A féléves munka súlyának elvesztése miatt ideges kereszténydemokraták több beszédben reklamáltak. Ekkor szólalt fel Salamon is, aki Navracsics mellett párttársának, Rétvári Bencének, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárának is címezte a kijelentést. A célzás arra vonatkozott, hogy a KDNP-koncepcióban nagy hangsúlyt kapott a házasság védelme is, ami kizárólag nő és férfi közötti kapcsolatban definiálta volna a házasságot. Salamon akkor úgy vélte, ettől a homoszexuálisoknak tett engedmények miatt akar eltekinteni a Fidesz.

Az Index által megkérdezett KDNP-sek szerint Salamon kijelentése nem volt hangsúlyos része a siófoki tanácskozásnak, a két párt pedig hamarosan megoldotta a félreértéseket.

A homoszexuálisokkal kapcsolatos álláspont különbözőségét azonban továbbra is jelzi, hogy a KDNP közleményben üdvözölte a rendőrség múlt heti döntését, amely nem engedélyezte a Meleg Méltóság Menetének kért útvonalát. A Kereszténydemokrata Néppárt azt írta, hogy a budapestiek büszkék lehetnek a rendőrségre, amely megvédte a főváros békéjét.

A fideszes Szájer József, aki az alkotmányozás szövegezését irányítja, viszont ugyanaznap azt írta blogjában, hogy a rendőrségnek sikerült újabb öngólt lőnie az útvonal letiltásával az uniós elnökség idején. Szájer szerint a közlekedés biztonságára hivatkozni álszent megoldás volt. A rendőrségi tiltást végül a bíróság hatályon kívül helyezte.