Elutasították az MSZP alkotmányozási feltételeit

2011.02.23. 12:14

Miután a kormánypártok a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén leszavazták azt a két törvényjavaslatot, amelyek elfogadását az MSZP az alkotmányozásba való visszatérésének feltételéül szabta, a szocialisták továbbra sem vesznek részt az alkotmányozásban - jelentette be Lamperth Mónika.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő közölte: javaslataik tárgysorozatba vételének elutasításából az következik, hogy a Fidesz halad tovább a saját útján, nem akar valódi társadalmi párbeszédet folytatni az új alaptörvényről, és "Fidesz-alkotmány" elfogadására készül.

Az MSZP két feltételhez szabta, hogy visszatérjen az alkotmányozás parlamenti folyamatába. Az egyik az volt, hogy az új alkotmány koncepcióját négyötödös parlamenti többség fogadhassa el, az alaptörvény pedig csak akkor léphessen hatályba, ha két egymást követő Országgyűlés jóváhagyja.

Az új alkotmány elfogadásához szükséges társadalmi egyeztetésről szóló szocialista indítvány azt rögzítette volna, hogy az új alkotmány és az annak alapelveit meghatározó határozati javaslat tervezetéről jogosultak véleményt nyilvánítani az érdekvédelmi szervezetek, köztestületek országos szervei és érdekegyeztető fórumai, valamint azok a társadalmi szervezetek, amelyek tevékenysége valamely alapvető jog védelmére vagy valamilyen közérdek érvényre juttatására irányul. Az MSZP szerint a véleményeket bárki számára elérhetővé kellene tenni, és azokról összefoglaló dokumentum is készülne.

Lamperth Mónika hangsúlyozta: indítványuk biztosíthatta volna, hogy az új alkotmány megalkotása előtt valódi társadalmi egyeztetés legyen, és "ne váltsák ki azt egy demagóg kérdőívvel".