Reformátusok: Lassan az iskolákkal

2011.02.23. 19:03
A szegényedő önkormányzatok iskoláikat és szociális intézményeiket az egyházakra tukmálják, de a reformátusok szerint nem árt az óvatosság.

Óvatosságra inti a helyi közösségeket a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsa szerdai határozatában, mert egyre több önkormányzat akarja egyházi kézbe adni iskoláját vagy vlamilyen szociális intézményét. Az intézmények finanszírozását egyre nehezebben bíró települések tömegesen keresték meg az egyházakat ilyen kérésekkel.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a zsinat lelkészi elnöke szerint a közösségeket e nyomás idején önmérsékletre kell inteni, hogy az érintettek elkerüljék a meggondolatlan, felelőtlen intézményi átvételeket.
Szerinte az önkormányzatok nyilván szabadulni szeretnének bizonyos terhektől, de fontos tudni, hogy az egyházi intézményvezetők nem alapozhatnak a jelenlegi, kedvezőnek tűnő finanszírozási feltételekre, ugyanis ezek a rendszerek átalakítás előtt állnak.

A zsinati tanács döntött a Református Cigány Szakkollégium indításáról is. Ezzel párhuzamosan egy felekezetközi (római katolikus, görög katolikus, evangélikus, református) munkacsoport elkészítette a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat alapdokumentumának tervezetét. Azt remélik, hogy az egyházhoz kötődő, magyar-cigány identitású értelmiség sokat tesz majd a cigányságért és az egyházért.