Tíz évig nem született gyerek Hollókőn

2011.02.23. 10:41

Tíz év után újból születtek gyermekek a lakosság csökkenésével küzdő Hollókő ófalujában. A település családok beköltöztetésével próbálja megőrizni a falu élő jellegét, mert enélkül elvesztheti világörökségi státuszát, írja a Magyar Nemzet.

Ahhoz, hogy egy helyszínt felvegyenek az UNESCO világörökségi listájára, olyan kiemelkedő értékkel kell rendelkeznie, melynek pusztulása pótolhatatlan veszteség lenne az egész emberiség számára. Hollókő esetében ez az érték az, hogy tudatosan megőrizték a falu hagyományos szerkezetét és a mezőgazdasági forradalom előtti falusi életformát.

Használt a megöntözés (Fotó: H. Szabó Sándor)
Használt a megöntözés (Fotó: H. Szabó Sándor)

Az elöregedés és elvándorlás miatt azonban pár éve úgy tűnt, a palóc falu elvesztheti élő jellegét. Jelenleg 370-en laknak a faluban, jelentős részük ötven év feletti.

Öt évvel ezelőtt különféle támogatási programokkal már sikerült elérni, hogy ne csökkenjen tovább a helyiek száma. A faluba költöző családokat kedvezményesen bérelhető parasztházakkal csábították, aminek eredményeképpen nyolc családdal bővült a falu, az ófaluban pedig három gyerek is született 2009 óta - mondta Szabó Csaba polgármester.

Hollókő várát évente 50-80 ezren keresik fel, a faluba látogatókról azonban nincs pontos statisztika. A polgármester szerint elsősorban vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak tudnának munkát adni. Szabó Csaba szerint a cél az, hogy a falu élő maradjon, ezért ha kell, egyesével keresnek munkát  minden helybelinek.

A faluban egyébként saját orvosi rendelő, óvoda és iskola is működik ahol a tanulók száma az elmúlt években megháromszorozódott - igaz, a szülők más településekről is ide hordják gyerekeiket.