Ezentúl gárda vigyáz az állatokra

2011.02.24. 19:59 Módosítva: 2011.02.25. 10:02
Keretmegállapodást írt alá az Országos Rendőr-főkapitánysággal a magyar állatvédőrség létrehozására a Cerberos Állatvédő Egyesület és a Fehérkereszt Állatvédő Liga. A cél az, hogy a civil állatvédők és a rendőrök együttműködjenek az állatkínzások felderítésében és megelőzésében.

A hollywood-i producerek szerint egy sikeres filmhez három dolog kell: gyerek, kutya és egy híresség. Az Állatvédőrség szemmel láthatóan ismeri a jól bevált receptet, mert tájékoztatójukon mindhármat felsorakoztatták. A hírességet Szili Katalin, a gyereket a szervező egyéves kislánya és egyben a reklámkampány arca, az állatokat pedig öt kutya, köztük egy vakvezető képviselte.

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az állatvédő egyesületek és az ORFK
Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az állatvédő egyesületek és az ORFK

A mozgalom létrehozásának ötlete a Cerberostól származik, hozzájuk csatlakozott később a Fehérkereszt, akik jogi és pénzügyi munkájukkal segítették a kezdeményezést.

A tájékoztatón részt vett Szili Katalin, az országgyűlés egykori elnöke, az Állatvédőrség fővédnöke is, akit tavaly kerestek meg tervükkel a szervezők. „2009-ben olvastam egy honlapon, milyen jó lenne, ha amerikai mintára Magyarországon is létrejönne egy olyan civil szervezet, aki a rendőrséggel karöltve nemcsak a prevencióban, hanem a szankcionálásban is részt venne. Most végre eljött ez a nap” – mondta Szili.

A jelenleg az alkotmány-előkészítő bizottságban dolgozó Szili elmondta: egy XXI. századi alkotmány nem jöhet létre úgy, hogy ne rögzítsék benne a felnövő generáció védelme mellett a minket körülvevő világnak és az állatoknak védelmét is. „Ez az egyetlen dolog, amiben azt hiszem, hogy az alkotmányozók közt vita nem lesz” – tette hozzá.

Nem lesznek zsíros állások

A fővédnök azt is elmondta: sokan azt hiszik, „a mozgalom létrejöttével újabb zsíros állások jönnek létre, ám ez nem igaz. Itt mindenki önkéntes alapon, elhivatottságból dolgozik.”

2004 óta Magyarországon az állatkínzás törvényben büntetendő cselekmény. Jó István, a Cerberos alapítvány részéről elmondta: statisztikáik szerint 10 állatkínzásos esetből hatban bebizonyosodik, hogy családon belüli erőszakot is elkövetett az illető.

„Az egyik legfontosabb kérdés a megelőzés, és számosan vagyunk az országban, akik azt szeretnék, hogy ne azért tartsa távol magát valaki az állatkínzástól, mert fél a szankcióktól, hanem azért, mert megbecsüljük az állatvilágot, tudjuk, hogy következményei lesznek annak, ha nem ezt tesszük. Nem tudok szörnyűbb dolgot elképzelni, mint egy védtelen állat szemét, amiben félelem ül” – hangsúlyozta Szili.

Urbán Zoltán, a rendőrség részéről elmondta: a magyar rendőrség bűnügyi szolgálata évek óta kiemelten kezeli a természet és állatok ellen elkövetett bűncselekményeket. Vannak embereik, akik szakértők ezen a területen. A civileknek azonban sokszor több idejük van az ilyen ügyek felderítésére, mint a hatóságoknak. „Nagyon jó, ha egy témát felkarolnak a civilek, mert ezek a kezdeményezések önkéntes alapon jönnek létre, és általában sikeresek és szép eredményt is hoznak.”

Civilektől tanulhatnak a rendőrök

A civil szervezetek képviselői, akik mindannyian kutyamintás nyakkendőt viseltek, arról számoltak be, hogy kezdeményezésüket a legtöbben jó szemmel nézik, és támogatják. „Ha valaki meghallja az állatvédelem szót, mindenki azt hiszi, hogy a hatóságok ellen dolgozunk. Jó lenne, ha eloszlathatnánk ezt a tévhitet, és ha elismernék azokat a civil csoportokat, akik az állatok védelmében dolgoznak” – mondta a Fehérkereszt Liga képviselője.

A mostani megállapodás főbb pontjai az állatkínzás és természetkárosítás elleni harc az ORFK-val, egymás kölcsönös értesítése és ingyenes képzések az ORFK munkatársainak. A jelenlegi dokumentumot hamarosan együttműködési szerződéssé akarják fejleszteni, melyben kidolgoznák a védőrség tagjainak képzését is.