Leállt a Biszku-per

2011.02.24. 19:43
Felfüggesztette csütörtökön a bíróság az '56-os belügyminiszter, Biszku Béla elleni eljárást. Biszku Béla ellen egy korábbi interjúban tett kijelentése miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság a nemzeti szocialista és kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntette miatt indított eredetileg eljárást.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint azonban az ügyben eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság az csütörtökön az Alkotmánybírósághoz fordult és az alkotmánybírósági határozat meghozataláig az eljárást felfüggesztette.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán a Független Hírügynökség kérdésére nem árulták el, hogy miért fordult a hatóság az Alkotmánybírósághoz. Mint ismert, január végén vádiratot nyújtott be az I-XII. kerületi ügyészség Biszku Béla, egykori belügyminiszter ellent.

Biszku Béla - aki az 1956-os forradalmat követő megtorlások idején volt belügyminiszter - még 2010 nyarán, a Duna Televízióban egy kérdésre válaszolva ellenforradalomnak nevezte az 1956-ban történteket, míg az azt követő megtorlásokat jogszerűnek minősítette. Egy új, 2010 nyári büntetőjogi tényállás alapján ez megfelelhet annak, hogy jelentéktelen színben tüntette fel a kommunista rendszer bűneit.

A Büntető törvénykönyvbe 2010 nyarán - még az említett tévéműsor adásba kerülése előtt - került bele a "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" bűntett három tényállása. Az első szerint az követi el ezt a bűntettet, aki ezeket a bűncselekményeket tagadja, vagy kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel. Az ügyészség ez utóbbit látta megvalósulni az érintett televíziós műsorban és ezért nyújtott be január végén vádiratot a bíróságra.

Biszku Bélát egyébként az augusztusi eset után más ügyben is feljelentették: nemzetközi egyezmények alapján akarta felelősségre vonatni egy jogász az '56-os megtorlások miatt. Ezt a feljelentést azonban elévülés miatt a Fővárosi Főügyészség és később a Legfőbb Ügyészség is elutasította.