Pengeváltás Navracsics és Lázár között

2011.02.24. 13:39 Módosítva: 2011.02.24. 13:48
Navracsics Tibor egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy nagyobb frakciófegyelmet kellene tartani a kormánypárti képviselőcsoportban. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: köszöni Navracsics véleményét, de valakinek most már dolgoznia is kell.

A Figyelő interjújában arra a kérdésre, hogy szerinte meddig marad meghatározó a mostani kormányzati ciklusban az egyéni képviselői indítványokon alapuló törvényalkotás, Navracsics Tibor azt mondta: egy ilyen nagy létszámú kormánypárti frakciónál szükségszerűnek tartja, hogy sok egyéni képviselői indítvány születik.

"Semmiképpen nem tartom viszont jónak, ha átfogó, kódexszerű jogszabályok is ilyen módon kerülnek a parlament elé. Ebben a tekintetben mindenképpen szükség van a frakcióvezetés részéről a nagyobb együttműködési készségre, és arra is, hogy nagyobb fegyelmet tartsanak a frakcióban" - fejtette ki a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki Lázár János előtt látta el az akkor még ellenzéki Fidesz frakcióvezetői teendőit.

A miniszter nem említette, de álláspontja kialakításában fontos szerepet játszhatott az az eset is, amikor decemberben a frakció ülésén megpróbálta befolyásolni az egyéni indítványként benyújtott médiatörvény módosítását. A hírközlési hatóság rendeletalkotási jogával kapcsolatos Rogán-javaslat ügyében azonban egyedül maradt, és a kemény hangú vitában Lázár János is Navracsiccsal szemben érvelt.

Köszöni a véleményt

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy nyilatkozott: minden fideszes képviselőtársa nevében köszöni Navracsics Tibornak a parlamenti frakció munkájáról mondott véleményét. "Észrevételeit megszívleljük, azokat napi munkánkban hasznosítani fogjuk. Megnyugtatjuk a miniszter urat, hogy a miniszterelnök és kormánya elvárásainak megfelelően kívánjuk a továbbiakban is végezni feladatainkat" - hangsúlyozta.

Felidézte, Orbán Viktor a frakció megalakulásakor jelezte, hogy egy határozott, cselekvőképes, dinamikus képviselőcsoporttal kíván együtt dolgozni. "Mi erre szerződtünk, és azóta is tartjuk magunkat ehhez a vállalásunkhoz" - tette hozzá.

Lázár János szerint azonban ennél is fontosabb, hogy az emberek gyors változásokat akarnak, "nem tudnak várni az egy helyben toporgó minisztériumi tisztségviselőkre". "Tőlünk, képviselőktől naponta számon kérik azokat a vállalásainkat, amelyekért tavaly áprilisban bizalmat kaptunk. A választóktól már nem lehet több türelmet kérni, valakinek most már dolgoznia is kell" - mondta.

A parlament jogszabályalkotási gyakorlatát korábban az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), és a Transparency International is bírálta egy elemzésben.