Schmitt a héten írta alá az országvédelmi tervet

2011.02.24. 22:01
A köztársasági elnök csütörtökön a pápai NATO-repülőtéren járt, ahol megemlítette azt is, hogy a héten szignálta az magyar honvédség legtitkosabb védelmi dokumentumát.

Schmitt Pál a Veszprém megyei körútjának zárásaként egy katonai programon vett részt.

A köztársasági elnök a pápai bázisrepülőtéren találkozott a Nehéz Légiszállító Ezred katonáival, és nyilatkozott az eseményre akkreditált újságíróknak.

Schmitt megemlítette, hogy a héten aláírta Magyarország országvédelmi tervét. Mint kiemelte, Magyarországnak lépést kell tartania színvonalban, létszámban és minőségben a NATO országokkal és elvállalnia a rá rótt feladatokat. "Magyarországnak vannak kötelezettségei, NATO ország vagyunk és ezzel a ránk háruló feladatokból is ki kell vennünk a részünket" - fogalmazott.

Az országvédelmi terv a honvédelmi vezérkar készít el, a mindenkori kormány érintett vezetői - a miniszterelnök, a belügyminiszter és honvédelmi miniszter - beiktatásuk után, általában rögtön az eskütétel napján ismerkednek meg a dokumentum tartalmával és aláírásukkal jogi értelemben és szimbolikusan is átveszik a felelősséget az ország szuverenitásának megvédéséért.