A kormány új egyeteme kitúrja a természettudományi múzeumot

2011.02.25. 12:48
A Navracsics Tibor által megálmodott Közszolgálati Egyetem már 2012-től okítaná a jó államot létrehozó bürokratákat. A lelkes minisztériumi ötletelés során azonban keveset törődtek azzal, hogy a helyszínnek választott épületben jelenleg egy sikeres múzeum működik. Ha ezt el akarnák költöztetni, csak a csomagoláshoz legalább egy évre volna szükség.

Bár a kormány a „jó állam” megteremtésének céljával vágott bele egy vadonatúj felsőoktatási intézmény, a Közszolgálati Egyetem alapításába, úgy tűnik, már a kezdetek az állami bürokrácia régről ismert szabályai szerint alakulnak. Navracsics Tibor és minisztériuma december óta dolgozik az ötleten, miniszteri biztost is kineveztek, ehhez képest a héten bejelentett ambiciózus terv egy olyan épületet jelöl meg helyszínként, amely történetesen már foglalt. A Ludovika épületében a Magyar Természettudományi Múzeum folytatja sikeres működését, immár tizenöt éve.

A Közszolgálati Egyetemről a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondták: az intézmény olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket fog képezni, akik "az új generációját adhatják annak a jó államnak", amelynek kialakításán a kormány megalakulása óta dolgozik. Kiderült az is, hogy az új egyetem egyik épülete az egykori Ludovika Akadémia, amelyet "az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak".

41 ezer négyzetméter

A minisztérium ebben egyébként nem sokat tévedett. Az épületkomplexumban működő múzeum ugyanis lehetőségeinek megfelelően, lépésről lépésre renoválja a Ludovikát. Az utóbbi 15 évben felújították a főépület és a Lovarda közötti épületszakaszt, továbbá a föld alatti kiállítóteret. A főépületben működnek a múzeum raktárai és laborjai, a következő lépés pedig a főépület többi részének helyreállítása lett volna.

„Múlt héten értesültem a kormányzat elképzeléseiről” – adott hangot meglepetésének a múzeum igazgatója. Matskási István elmondta, nem sokat tud a kormányzat elképzeléseiről, de számára úgy tűnt, a terv nincs részletesen végiggondolva.

„Sok fejlesztésünk volt az épületben, az igaz, hogy a rekonstrukciós program 2008-ban sajnos megállt” – mondta, felvázolva a természettudományi múzeum pályafutását a Ludovikában. Az intézmény 1996-ban költözött a Lovarda épületébe, 2004-ben nyitották meg üvegkupolás közönségforgalmi és kiállítóterüket, a főépületben pedig laborokat és raktárakat hoztak létre.

Kérdésünkre, hogy milyen helyet javasolt a kormány a múzeumnak, az igazgató nem tudott konkrétumokkal szolgálni. „Csak ötleteket vetettek fel, mint például az Andrássy negyed, valamilyen múzeumi negyed vagy az 56-osok terén építendő múzeum.”

Mint ismeretes, a választások óta múzeumi negyedek garmadáról dobott be híreket a Fidesz vagy Tarlós István főpolgármester, arról azonban nem esett szó, hogy ezeket mind együtt valósítanák meg, vagy majd választanak egyet közülük. Az sem ismert, hogy a beruházások tetemes összegét hogyan teremtenék elő. De a Természettudományi költözésével nem ez az egyetlen gond. Navracsicsék ugyanis rohamtempóban, már 2012 januárjában elindítanák a képzést új egyetemükön.

„A múzeum jelenleg 41 ezer négyzetméteren működik – ismertette Matskási. – A rendelkezésre álló idő alatt nehezen elképzelhető, hogy egy ekkora, és számunkra alkalmas épületet megterveznének és kiviteleznének.”

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a közönség által ismert kiállítóterek csak egy részét jelentik a múzeumnak. A Természettudományi jelentős gyűjteménnyel is rendelkezik, amelyhez raktárak kellenek. Emellett tevékenységük fontos része a kutatás, így jelenleg is laboratóriumok egész sorát használják, köztük olyan speciális műhelyeket is, amelyekben DNS-vizsgálatokat végezhetnek.

„Csak a csomagolás legalább egy évet venne igénybe” – érzékeltette a feladat nagyságát a vezető.

Semmi sincs eldöntve

Mivel Navracsics Tibor komoly elkötelezettségét azzal is jelezte, hogy az egyetem létrehozásának tárcaközi koordinálására miniszteri biztost nevezett ki, megkerestük az illetékest. Kis Norbertet azonban nem sikerült személyesen elérnünk. Osztályának egyik munkatársa válaszolt csak kérdésünkre. „Még nem aktuális, hogy Kis Norbert nyilatkozzon az ügyről.” A tervekről faggatózva annyit tettek még hozzá: „Valószínűleg még semmi nincs eldöntve.”