Tévedésből holokauszt-emlékművet koszorúzott a Jobbik

2011.02.25. 14:56
„Pikáns” tévedésnek minősítette a kuruc.info, hogy Novák Előd és a gárdisták egy csoportja a II. világháborús zsidó áldozatok emlékműve előtt díszelgett Karcagon a német csapatok budapesti kitörésének évfordulóján. A Jobbik alelnöke szerint a helyszínről nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy holokauszt-emlékműről van szó.

Nem az országban amúgy is elszaporodott holokauszt-megemlékezések számát akartuk növelni – mondta az Indexnek Novák Előd.

A Jobbik alelnöke a párt karcagi szervezetének díszvendégeként érkezett a városba, hogy február 11-én beszédet mondjon a „becsület napja” alkalmából tartott megemlékezésen. A német hadsereg 1945-ös budapesti kitörésére emlékező eseményt a „II. világháborús hősi emlékműhöz” hirdette meg a helyi Jobbik.

A koszorúzást az egyik karcagi olvasó jelentette fel a kuruc.infonak. Novák szerint ő nem akarta nagydobra verni, de a lap mindenképpen cikket akart csinálni az esetből.

Az újság szerint „a karcagi Jobbik szégyene, hogy a városuk főterén lévő emlékművet nem ismerték eléggé. Ugyanis a hátoldalán alul ez áll: "Örök emlékül a haláltáborokban és munkaszolgálatosokként meggyilkolt 446 karcagi zsidó mártírnak." Ezt a világháborús emlékművet koszorúztatták meg Novák Előd Jobbik-alelnökkel gárdisták díszőrsége között, és itt mondott beszédet Juhász Tamás, az Új Magyar Gárda főkapitánya is. A program zárultával aztán leesett a tantusz...”