Papcsákék eszdéeszezéssel viszonozzák a tanácsadólistát

2011.02.25. 16:21
Közleményháború alakult ki a zuglói önkormányzat fideszes vezetése és a testület LMP-s tagja között. Az LMP-s képviselő, Várnai László nyilvánosságra hozta, hogy mennyit költöttek külső tanácsadók szerződtetésére. A kerületvezetés szerint tettére, amely nehezíti az előző polgármester ügyeinek felderítését, csak egyetlen dolog indokolhatja.

Nem lehetett véletlen, hogy Várnai László nyilvánosságra hozta a kerület által között tanácsadói szerződéseket – állította a zuglói alpolgármester. A fideszes Kovács Balázs szerint az LMP-s képviselő „támadását" az magyarázhatja, hogy korábban az SZDSZ tagja volt.

Várnai egy hete hozta nyilvánosságra, hogy a Papcsák Ferenc által vezetett kerület az elmúlt hónapokban 80 millió forint értékben költött tanácsadói szerződéseket, nagyrészt régebbi, Zuglóban dolgozó fideszes képviselőkkel és ügyvédi irodákkal.

Az ügyvédi és tanácsadói szerződéseknek elszámoltatási biztosként még hadat üzenő Papcsák most a kerület korábbi fideszes polgármesterét, Rátonyi Gábort sportjavaslataiért havi 320 ezer forinttal, Gyügyei Lilliant, a helyi Fidesz-elnök lányát havi 300 ezerrel honorálja, a szintén exfideszes Weinwurm Árpád pedig költségvetési tanácsaiért számlázhat 220 ezret.

A kellemetlen híreket magyarázva az alpolgármester a napokban azt sugalmazta, hogy Várnai kizárólag azért lépett akcióba, mert az előző - szabad demokrata - polgármesterrel, Weinek Leonárddal baráti viszonyt ápolt. „Amikor Weinek Leonárd vezette az önkormányzatot, akkor Várnai László nem állt elő ilyen közérdekű adatkérésekkel” – állította Kovács, és még azt is hozzátette: "reméljük, hogy ennek nincs köze ahhoz a több százezer forintos közpénz juttatásához, amit az előző ciklusban a Weinek-féle önkormányzat juttatott Várnai úrnak".

Pénteken kiderült, Kovács, aki az előző ciklusban még egy másik kerületben volt képviselő, a zuglói újság egy félmondatára alapozta állítását.

Várnai szerint „tudatos hazugság” az alpolgármester támadása. „Aki végigcsinálta itt a kerületben az elmúlt négy évet, az pontosan tudja, hogy ennek az ellenkezője igaz” állítja az LMP-s, aki még a Civilzugló Egyesület vezetőjeként, többek között Harrach Péter, Ferdinandy István, Cseke Vanda Fidesz-KDNP-s képviselőkkel együtt lépett fel az SZDSZ-MSZP-s városvezetés plázaépítési tervei ellen. A „nekem juttatott több százezer forint pedig 200 ezer forint volt, amit az önkormányzat egy támogatási pályázaton szavazott meg egy készülő könyv kiadásához" – mondta a képviselő.