Egy törvényalkotás nélküli hét

2011.02.27. 23:22
A parlament hétfőn megteremti a lehetőségét annak, hogy az állam visszamenőleg vizsgálhassa a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását, illetve megkezdik a decemberben elfogadott médiatörvény módosításának vitáját is. Napirendre kerülhet a dohányzás betiltása a zárt helyeken.

A 2010-es választások óta a Fidesz hatalmas törvényalkotási tempót diktált a parlamentben. Így igazi kuriózum lesz a február 28-tól március 1-ig tartó ülés, az első az új ciklusban, amikor - egy nemzetközi szerződést és egy jogharmonizációs módosítást, illetve a nyugdíjreformtörvény finomhangolását nem számítva - egyetlen új törvényt sem alkot az országgyűlés.

Ettől függetlenül lesznek még izgalmak. Például kedden lefolytatják a médiatörvény módosításának általános és részletes vitáját is, hogy aztán a jövő héten már el is fogadhassák a legújabb szabályozást. A médiatörvényt az Európai Unió felszólítására kénytelen módosítani a kormány azok után, hogy decemberben erről még hallani sem akart. A most beterjesztett módosítások lényegükben egyeznek azokkal, amikben a kormány és az Európai Bizottság megállapodott, és amelyekről itt olvashat bővebben.

Szájkarate

Hétfőn elfogadják a kormány beszámolóját az afganisztáni misszióról, majd szavaznak az Alkotmány szabályozási elveiről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványokról. A szabályozási elvek kidolgozásában gyakorlatilag csak a kormánypártok vettek részt, az ellenzék nem vett részt a vitában, csak Schiffer András ismertette az LMP követeléseit, majd ő is távozott az ülésről. ( A Fidesz az alkotmánybírósági jogkörök visszaállításának belengetésével próbálja visszacsábítani az LMP-t az alkotmányozáshoz, de ezzel a pártot még nem győzték meg).

Ezután ratifikálják az EU és a nemrég forradalmi átalakuláson átesett Tunézia közötti euro-mediterrán megállapodást, illetve megszavazzák az Európai Rendőrségi Hivatallal kapcsolatos jogharmonizációs törvényjavaslatot.

A módosító javaslatok tárgyalásával folytatják a tűz elleni védekezésről szóló törvény vitáját - a törvényt a West Balkánban januárban történt tragédia miatt szigorítják. Szavaznak a lakcímnyilvántartásról szóló törvénymódosításhoz benyújtott módosító javaslatokról is. Erre az állampolgársági törvény módosítása, a kettős állampolgárság bevezetése miatt van szükség, hiszen a határon túli állampolgároknak nincs magyarországi lakcímük, amely alapján nyilvántarthatnák őket.

Módosítják a módosítást

Szavaznak a 2006-os őszi zavargások idején elítélteknek amnesztiát javasló semmisségi törvényjavaslathoz, illetve az orvosi kamarai tagságot újra kötelezővé tevő egészségügyi kamarai törvény módosításához benyújtott módosító indítványokról is.

Ezután kerül sor a nap egyetlen, tényleges jelentőséggel bíró határozathozatalára, a nyugdíjreformtörvény módosítására. A módosítással megteremtik a lehetőségét annak, hogy az állam visszamenőleg vizsgálhassa a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását.

A napirend kiegészülhet még hétfőn a nemdohányzók védelméről szóló, illetve a vízkárelhárítás hatékonyabbá tételével összefüggő törvénymódosítások megtárgyalásával. Előbbi előterjesztés elfogadása esetén tilossá válna a dohányzás a munkahelyek, illetve a nyilvános közintézmények zárt helyiségeiben.

Beszámolnak a választásokról

Kedden az Országos Választási Bizottság a helyi és kisebbségi önkormányzati választásokról szóló beszámolóiról szavaz az országgyűlés, majd részletes vitával folytatja a 2011-es költségvetés, illetve az államháztartási törvény módosításáról szóló javaslatokat.

Kedden lesz a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításáról szóló javaslat részletes vitája is. Ez az a javaslat, ami újra kötelezővé tenné a közigazgatási alapvizsgát a köztisztviselőknek.