Nem volt biztos, hogy mindenki túléli

2011.02.28. 12:57
Több forgatókönyvvel is készült a Terrorelhárítási Központ (TEK) különítménye a tripoli reptéren rájuk váró helyzetre. A kimentendő emberek kíséretében elgyalogoltak volna a tengerig, de akár a 200 km-re lévő tunéziai határig is készek voltak eljutni.

A tripoli mentőakció nagyjából eseménytelenül zajlott, és még a TEK embereit is meglepte, hogy a Malév-géppel már vasárnap sikerült hazajutni. Ennek fényében az esti ferihegyi felhajtás a miniszterekkel és a géphez kiengedett újságírókkal kicsit píárgyanús eseménynek tűnt. A TEK kőbányai központjában hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón a központot vezető tábornok arról számolt be, hogy ennél azért többről volt szó.

Hajdú János, a TEK tábornoka azzal kezdte, hogy pénteken délben hívta be magához a belügyminiszter, hogy tájékoztassa: a kormány döntése értelmében 40-60 magyar és külföldi állampolgárt kell azonnal kimenteni Líbiából. A TEK műveleti egységei hat órával később készen álltak az indulásra, de a berepüléshez, fegyverviseléshez szükséges engedélyek beszerzése miatt a mentőakció csak vasárnap reggel indulhatott. A szombat a papírmunka mellett a tripoli helyzet felderítésével és az információk elemzésével telt.

Három evakuációs terv

Mivel Tripoli környékén a helyzet nagyon gyorsan változik, és nem volt biztos, hogy sikerül légi úton elhagyni az országot, a TEK felderítési igazgatósága két további tervet dolgozott ki a mentőakcióra. Az egyik alternatív megoldásként a tengeren át Máltára történő átjutást vették számításba, ami azt is jelenthette volna, hogy ha nem sikerül járműveket szerezni, a csoport és a kísérők gyalog menetelnek a 20 kilométerre lévő kikötőig.

A másik variáció ennél is macerásabb lett volna, a 200 kilométerre lévő tunéziai határig kellett volna valahogy eljutni. A vasárnap este a repülőgépről lepakolt tengernyi TEK-es felszerelés valójában ezeknek a mentőakcióknak a biztosítására szolgált volna.

A Malév Boeingje Tripoliban a többi géphez hasonlóan a terminál épületétől távolabb parkolt; Hajdú elmondása szerint a reptéren csak a kint rekedteket evakuáló repülőket láttak. Az utasforgalmi épületben  a követség és a Baptista Szeretetszolgálat emberei feltérképezték, hogy hol vannak a magyarok. A terminálon kaotikusak a viszonyok, több ezer ember próbál kétségbeesetten hazajutni, nem volt könnyű mindenkit megtalálni.

Nehézségek Tripoliban

A helyzetet nehezítette, hogy mire sikerült összeterelni a hazaszállítandó magyar és külföldi utasokat, a líbiai katonaság elkezdte kiszorítani az embereket az épületből. A csoport kettészakadt, több óra kellett ahhoz, hogy újra mindenki együtt legyen, majd hosszas alkudozás vette kezdetét a helyi erőkkel. Végül az utasokat és a poggyászukat a TEK-eseknek kellett átvizsgálni, mert a reptéri biztonsági procedúra nem volt megbízható.

Kiderült, hogy a hírszerzési információk nem pontosak, amit Hajdú az óráról órára változó helyzet fényében érthetőnek nevezett. A Líbiában maradt magyarok indokairól a TEK vezetője semmit nem tud. MInt mondta, azokat tudták elhozni, akik a megadott időpontokban és helyeken megjelentek a repülőtéren.

Akik kint maradtak

Délután, a tervezett indulás előtt nem sokkal kiderült, hogy egy magyar és két brit van még az épületben, akik szeretnének a géppel hazajutni. A magyar követség őket azonosító munkatársait a kommunikációs nehézségek miatt a budapesti külügy érintésével, műholdas telefonnal és átjátszóállomásokon keresztül sikerült elérni.

Kiderült, hogy a három embernek csak fénymásolt irataik vannak, és mivel pótlásuk egy napba telt volna, Hajdú úgy döntött, nem várnak rájuk. A tábornok megerősítette, a TEK különleges műveleti egysége, melynek tagjait kifejezetten erre az akcióra válogatták össze, a többi, Líbiából evakuáló ország mentőalakulataihoz hasonlóan fegyverekkel volt felszerelve.

Ha kell, megint mennek

A mentőakció árát firtató kérdésre Hajdú kitérő választ adott: a gépet a "nemzeti légitársaság" biztosította és annak nem ismeri a költségét, a TEK költségeit pedig saját forrásból tudták eállni.

Mint mondta, arra is fel voltak készülve, hogy a mentőakció vérveszteséggel jár, de végül meglepően könnyen hazajutottak. Hajdú szerint ha újabb mentőakciót kell szervezni, a TEK ismét órák alatt fel tud készülni az indulásra, de semmi garancia nincs rá, hogy ismét eseménytelen lesz az akció.