Összeszólalkozott Orbán és Kósa az oktatás központosításán

2011.02.28. 21:32 Módosítva: 2011.02.28. 21:44

Kemény vita alakult ki a kedden bejelentendő reformcsomag egyik eleméről a Fideszen belül az Origo és a Népszabadság online értesülései szerint. Az önkormányzatokat érintő reform során elvonnák a települések vezetőitől azokat a feladatokat, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a településirányításhoz, így például az iskolák fenntartását. Ezt az elképzelést támadta a Fidesz vasárnapi elnökségi ülésén több politikus, többek közt Kósa Lajos debreceni polgármester, aki már a február elejei siófoki frakcióülésen is kikelt a terv ellen. Az Origo információja szerint Kósa Siófokon azzal érvelt: rengeteg helyi konfliktust húzna magára ezzel az állam, kezdve onnan, hogy akkortól "a bivalybasznádi iskola igazgatóját is a kormánynak, a nemzeti fejlesztési miniszternek vagy az oktatási államtitkárnak kell kineveznie".

A vasárnapi elnökségi ülésén Kósa ismét azt az álláspontot képviselte, hogy a helyi iskolák állami tulajdonba vételével az intézmények fenntartása nem lesz olcsóbb, viszont így számos gondot venne magára az állam az iskolák mindennapi működtetésével. A Nol.hu és az Origo úgy tudja: Pokorni is hasonló érvekkel szólt hozzá a kialakult vitához. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor a lapinformációk szerint kiállt az elképzelés mellett. A Fidesz-frakciót hétfő este hét órától tájékoztatja Orbán a reformcsomag részleteiről.

Az Index információi szerint van olyan elképzelés is, miszerint az iskolák egy részét nem direkt állami irányítás alá tennék át, hanem egyházi felügyelet alá kerülnének, és a teljes fenntartási költséget az állami fizetné ki az egyháznak. Úgy tudjuk, hogy több településen - vidéken és Budapesten - középfokú oktatási intézmények átvételéről is szó van.

Amikor a kilencvenes években a világi és az egyházi iskolák megoszlásáról volt szó, az volt az egyik alapelv, hogy bármennyi iskolát is vesznek át az egyházak, az adott környéken, településen mindig meg kell maradnia világi intézménynek is, hogy meglegyen a választás szabadsága. Ezt az egykori alapelvet információink szerint most félreteszik.