A Mal Zrt. technológiát váltott

2011.02.28. 15:55
A vörösiszap-katasztrófát okozó ajkai timföldgyárban hétfőtől folyékony helyett földnedves anyag lesz a gyártás mellékterméke. A lakosság megnyugtatása érdekében sürgetett átállás 550 millió forintba kerül.

Folyamatos üzem mellett kezdődött a technológiaváltás az ajkai timföldgyárban hétfőn. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. csaknem hetven év után vezeti be az új száraztechnológiát.

Kossa György, a Mal Zrt. állami felügyeletét ellátó bizottság vezetője a helyszínen azt mondta, hogy az átállás már hétfő délután befejeződik, és üzemszünet vagy leállás nélkül sikerült megvalósítani a mérföldkőnek számító technológiaváltást.

A timföldgyárban 1942 óta tárolták a vörösiszapzagyot, mostantól viszont folyékony helyett "földnedves" anyag lesz a gyártás mellékterméke. Az átállás 550 millió forintba kerül a Malnak.

Kossa szerint a működő tározóban még csaknem négy hétig elegendő hely lett volna a régi technológiával keletkező folyékony vörösiszapnak, de az állami felügyelet - a lakosság és a közvélemény megnyugtatása érdekében - sürgette az átállást.

A száraztechnológia bevezetésének lehetőségét a tavaly október 12-én létrehozott felügyelet azonnal megvizsgálta, és megkezdte a feltételek kialakítását, az átálláshoz szükséges szűrőberendezéseket novemberben megrendelték, mondta.

A hétfői hatórás folyamat végén a folyékony iszap kivezetését szolgáló csővezetékeket levágják és behegesztik, ami meggátolja a régi technológia esetleges visszaállítását a tározó területén. Az új eljárás folyamán keletkező mellékterméket a Mal részben ideiglenesen üzemi területen tárolja, majd teherautókkal szállítják a X-es kazettába, megerősítve ezzel a IX-es és X-es tározók közös gátjának falát.

Kossa György elmondta, hogy a gyárban a száraz vörösiszapot kezelő épületrész egy külön üzemcsarnok, ide építik be májusra a külföldről megrendelt három szűrőberendezést. Jelenleg, a technológiaváltás első szakaszában az 1100 négyzetméteres csarnokban egy nyomószűrő üzemel, az ezen áthaladó vörösiszapot még gipsszel semlegesítik. A tározóba kerülő anyag így már ötven százalék feletti szárazanyagtartalmú lesz, szemben a korábbi 15 százalékkal, tette hozzá.

A második lépcsőben a szűrést már kamrás nyomószűrővel végzik, és teherjárművekkel hordják ki a keletkező földnedves anyagot a tárolóba. A harmadik nyomószűrő beszerelését követően már a gipszezés is elhagyható, és a legfontosabb, hogy a tározókban többé nem gyűlik össze víz, mondta Kossa György.

Bakonyi Zoltán, a Mal zrt. vezérigazgatója azt mondta: a technológiaváltás miatt nem kellett létszámot csökkenteni a gyárban, sőt a folyamatos üzem miatt tizenöttel több dolgozót foglalkoztatnak. Szerinte a katasztrófa után kezdődött állami felügyelet alatt a magáncég és az állam példaértékű együttműködése valósult meg, a társadalmi összefogás eredménye, hogy a gyár tovább működhet. Bakonyi szerint a timföldgyár termelését nem befolyásolta az állam jelenléte.